Areál huti Liberty Ostrava.

Areál huti Liberty Ostrava. | foto: Liberty Ostrava

Odboráři huti Liberty zvažují stávku. Žádají, ať s nimi vedení začne jednat

  • 8
Po stávkové pohotovosti nejtvrdší krok – zastavení výroby. I to je v plánech odborářů Liberty Ostrava, pokud s nimi vedení firmy nezačne jednat.

Už několik měsíců se pokoušejí odboráři ostravské společnosti Liberty jednat s vedením firmy o budoucnosti někdejší Nové huti. Marně. Nový majitel i vedení společnosti se vzájemné komunikaci podle odborářů cíleně vyhýbají.

„Vedení firmy s námi dlouhodobě nekomunikuje, nereaguje ani na žádosti našich členů o svolání jednání dozorčí rady. Odmítá nás informovat, jak je nakládáno s emisními povolenkami ve vlastnictví firmy,“ vypočítal některé ze sporných bodů odborový předák Petr Slanina.

 „Proto v těchto dnech oslovujeme všechny zaměstnance pracující v Liberty Ostrava k udělení mandátu odborovým organizacím k přípravě zastavení výroby, dle legislativy České republiky, v součinnosti se Stávkovým řádem,“ upozornil Slanina.

Pokud by protestní přerušení výroby v tak velkém podniku prošlo, šlo by o výjimečnou událost v posledních letech.

Pro vedení firmy o to bolestnější, že současné výkony Liberty Ostrava trhají dlouholeté rekordy, a to díky celosvětové konjunktuře v oboru.

Místo odpovědí pojednání o plánech

„Evidujeme jen prohlášení o rekordních výrobách a tím i velkých ziscích pro majitele. Vyplatit odměny za těžkou práci zaměstnanců však vedení firmy odmítlo,“ přidala další výhradu odborů jejich zástupkyně v dozorčí radě Alena Sobolová.

Na konkrétní dotazy MF DNES, zda jsou výhrady odborářů opodstatněné, proč neprobíhají jednání a nebyla svolána dozorčí rada, zástupci skupiny Liberty neodpověděli. Namísto toho skupina poslala pojednání o plánech modernizace.

„Jak jsme již několikrát zdůraznili, včetně korespondence premiérovi ČR, skupina Liberty Steel bude ostravskou huť modernizovat. Prostřednictvím modernizace, kterou jsme oznámili loni v únoru, uděláme z Liberty Ostrava vlajkovou loď našeho konceptu Greensteel a modelový příklad ekologické a udržitelné výroby,“ stojí v odpovědi. „V následujících týdnech bude uzavřeno výběrové řízení na dodavatele technologie nových ocelárenských pecí.“

Huť prodala část emisních povolenek

Právě modernizace huti je jádrem sporu mezi vedením a odbory. Ty si vymohly při nedávném prodeji novému vlastníkovi, že v huti zůstanou emisní povolenky v hodnotě několika miliard korun. 

Ty ale nyní Liberty, bez dohodnutého projednání s dozorčí radou, postupně prodává. Podle odhadů MF DNES by v současnosti mohla v někdejší Nové huti zůstávat jen zhruba čtvrtina povolenek, které měly sloužit právě k financování modernizace.

K přerušení výroby může podle odborářů dojít docela rychle. S vedením firmy totiž stále není dojednán jeden z dodatků kolektivní smlouvy pro letošní rok.

„Vyzvali jsme zaměstnavatele k jednání, příští týden končí lhůta. Pokud bychom se nesešli, vnímali bychom to jako porušení kolektivní smlouvy, což nás, při splnění dalších zákonných požadavků, opravňuje přistoupit k dalším protestním akcím, včetně zastavení výroby,“ dokončil Petr Slanina.