Krnov i Český Těšín. Někde čekají, až soud rozhodne o žalobě na volby

  14:20
Český Těšín, Karlova Studánka, Třinec, Krnov a Ostrava-Vítkovice. Starostové těchto radnic Moravskoslezského kraje museli odložit ustavující zastupitelstva kvůli volebním žalobám. V jiných městech dojde k výměně komunálních politiků už tento týden, a to i přesto, že soud ještě o žalobách nerozhodl.

Bývalý agent StB Ludvík Zifčák kandidoval v Karlově Studánce. Podle starostky byli někteří kandidáti i voliči jeho hnutí účelově přihlášeni do obce. | foto: Alexandr Satinský, MAFRA

Patří k nim i Ostrava, které se týkaly hned dvě žaloby. První soud obratem odmítl. Martin Piperek, kterého Miroslav Kalousek vyškrtnul z kandidátky TOP 09 a vysvětloval to podezřením na domácí násilí, si neúspěšně stěžoval na neplatnost registrace strany.

O druhé žalobě, kterou podala koalice Jsme Ostrava na neplatnost volby kandidátů, ale soud dosud nerozhodoval. „Ustavující zastupitelstvo svolal primátor na čtvrtek 6. listopadu,“ potvrdila mluvčí krajského města Andrea Vojkovská.

Podle mluvčího soudu Dalibora Zechy tím město riskuje problémy. „To v případě, že by soud návrhu vyhověl a změnila se jména zastupitelů,“ říká Zecha. Připustil ale, že zákon výslovně mluví jen o žalobách na neplatnost voleb nebo hlasování, které neumožňují svolat ustavující zastupitelstvo do rozhodnutí soudu, proto záleží na právním výkladu.

Žaloby u Krajského soudu

Karlova Studánka
M. Perout - ochrana ve věci seznamu voličů a Hnutí sociálně slabých - neplatnost voleb, jednání 6. listopadu v 9 hodin a 10 hodin, vždy místnost číslo 10.

Ostrava-Vítkovice
J. Stojka - neplatnost hlasování, jednání 10. listopadu v 9 hodin, místnost číslo 10. Kvůli omezené kapacitě 27 míst je vstup veřejnosti do místnosti č. 10 omezen na vstupenky vydávané v den jednání.

Český Těšín
Česká pirátská strana - neplatnost voleb, jednání 10. listopadu v 9 hodin v největší soudní síni číslo 7.

Ostrava má jasno. „Studovali jsme metodiku a kontaktovali Ministerstvo vnitra, které s našim postupem souhlasí,“ říká Vojkovská. Argumentuje tím i Ostrava-Poruba, na kterou přišla stejná žaloba od stejné koalice.

Žaloba? Stejně se bude jednat

Rovněž Karviná, na kterou Česká pirátská strana (v Ostravě je součástí žalující koalice Jsme Ostrava) také podala žalobu na neplatnost volby kandidátů. 

Porubští zastupitelé se sejdou v pátek, karvinští už zítra. I s rizikem, že by se mohla změnit některá jména. „Je to v souladu se zákonem,“ shodují se mluvčí obou radnic Martin Otipka a Šárka Swiderová. Ostravští i karvinští politici nepředpokládají, že riziko úspěchu žaloby a změn v zastupitelstvech je velké.

Na rozdíl od jiných měst, kde žaloby napadají například kupčení s hlasy, chybné sčítání nebo třeba vyškrtnutí voličů, jde v Karviné, Ostravě i dalších obcích o obecnější problém. Piráti totiž napadají pětiprocentní hranici pro přepočet hlasů. „Vadí jim, že hlasy pro neúspěšně kandidující strany se rozdělují jen mezi ty, které získaly od pěti procent výš. Kdyby byla hranice nižší, po přepočtení hlasů by se na radnice dostaly i strany, které skončily těsně pod pěti procenty,“ vysvětluje Swiderová.

Žaloba na neplatnost kandidáta zastupitelstvu nebrání

Stejně je na tom také Kopřivnice či Frýdlant nad Ostravicí. V obou městech podali lidé žaloby na neplatnost volby kandidátů, což nebrání současným politikům předat vládu nástupcům. V obou městech se sejdou ve čtvrtek 6. listopadu.

Ve Štramberku sice pozdržela výměnu zastupitelů žaloba na neplatnost hlasování, v pátek ji ale soud odmítl a starosta Jan Socha tak předpokládá, že svolá nové politiky na 10. listopadu.

V jiné situaci je ale stále Třinec, Karlova Studánka, Český Těšín, Krnov i některé ostravské obvody.

O Vítkovicích bude soud jednat. „Měli jsme navržený termín zastupitelstva - středu 5. listopadu. Ale vzhledem k tomu, že byly podány dvě námitky, nemůžeme se sejít dříve, než soud rozhodne. Náhradní termín jsme zatím nestanovili,“ říká starosta Ostravy-Vítkovic Petr Dlabal.

Jedna námitka se týká neplatnosti voleb. Druhá neplatnosti hlasování, a právě o ní už soud rozhodl. Nařídil projednání na 10. listopadu.

V Karlově Studánce ovlivňuje dění Zifčák

Už o čtyři dny dříve bude stejný soud řešit i dvě žaloby z Karlovy Studánky. Lidé si tam stěžují na neplatnost voleb a žádají ochranu ve věci seznamu voličů.

Starostka Radka Chudová, lídryně Sdružení nezávislých kandidátů, které ve volbách opět zvítězilo a získalo šest ze sedmi mandátů, totiž nechala ze seznamu voličů vyškrtnout 26 lidí včetně tří kandidátů Hnutí sociálně slabých.

Ti se podle ní přihlásili k trvalému pobytu do hotelu Džbán v lázeňském městečku účelově, aby zvítězilo Hnutí sociálně slabých, jehož předsedou a lídrem je bývalý příslušník StB Ludvík Zifčák, který v listopadu 1989 sehrál provokativní roli mrtvého studenta Šmída.

„Není možné, aby o orgánech obce rozhodovali lidé, kteří v ní nebydlí,“ říká Chudová, která bude ve funkci pokračovat. U místních cítí podporu. „Když zjistili, že soud nařídil jednání na 6. listopadu, chtěli, ať objednám autobus, že tam pojedou všichni,“ prohlásila Chudová.

Před čtyřmi lety se musely volby v Karlově Studánce opakovat. Tehdy se Zifčák dostal do zastupitelstva, ale Ústavní soud pak rozhodl, že volební praktika účelového přihlášení k pobytu je nepřípustná. I proto letos starostka účelově přihlášené lidi vyškrtla a věří, že opakování voleb nehrozí.

Také starostka Třince Věra Palkovská čeká na verdikt o žalobě Úsvitu přímé demokracie na neplatnost voleb: „Doufáme, že soud stihne rozhodnout tak, aby se noví zastupitelé mohli sejít 21. listopadu.“ V Českém Těšíně si ustavující zastupitelstvo původně naplánovali na pátek 7. listopadu, teď ale musí čekat.

Starosta Českého Těšína: Jsem z toho nešťastný

„Soud nás upozornil, že na 10. listopadu nařídil projednání návrhu na neplatnost voleb, který podala Česká pirátská strana kvůli údajnému kupčení s hlasy,“ říká starosta města Vít Slováček.

Další žaloby ze stejného města soud zamítl nebo nepřijal, protože přišly pozdě. Také v Českém Těšíně se před čtyřmi lety volby opakovaly. „Jsem z toho nešťastný. Přál bych si, aby probíhaly standardně. Jsem zvědavý na to, jaké budou u soudu předloženy důkazy, které potvrdí, nebo vyvrátí ovlivňování voličů,“ dodal Slováček.

Asi nejpozději se dočká nové vlády Krnov. Starostka počítala s 5. listopadem, pak termín posunula o dva týdny a teď sází na jistotu, zastupitele svolá až 24. listopadu. „Kvůli žalobě jsme museli soudu odevzdat všechny volební lístky z okrsku číslo 21, kde se vyskytl nezvykle velký počet neplatných hlasů. Soud je bude přepočítávat a my nevíme, co to udělá,“ říká Alena Krušinová.

Naznačuje, že případná změna mandátů by mohla mít vliv i na podobu vládnoucí koalice, která se teprve rodí.

  • Nejčtenější

Skrytá kamera odhalila krádeže uklízečky, lup si schovala do vaginy

18. března 2024  15:09

Velmi netradiční úkryt pro svůj lup zvolila 39letá žena z Ostravska. Poté, co ji skrytá kamera...

Složky nevytváříme, mám čistý stůl, vysvětloval Babiš na mítinku v Novém Jičíně

13. března 2024  22:32

Poprvé od zveřejnění emailu Andreje Babiše s příkazy ke sběru informací na ministra zahraničí Jana...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Třinec opět vymazal Budějovice, Litvínov uštědřil debakl nedůrazné Kometě

18. března 2024  16:50,  aktualizováno  20:22

Po vzoru předchozích let vstoupili do play off hokejové extraligy obhájci titulu z Třince, po...

Čtvrtfinále podle předpokladů. Fanoušci se těší na derby, Spartu čeká Liberec

12. března 2024  20:57

Čtyři nejlepší týmy základní části si před play off hokejové extraligy užily několik dní odpočinku...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Tři adepti na titul. Jako ve fotbale. Rodí se v hokejové extralize nová dominance?

15. března 2024  10:19

Tak výrazně odskočené trio extraliga nepamatuje. Čtvrtá Kometa ztratila v základní části na čelo...

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Třinec opět vymazal Budějovice, Litvínov uštědřil debakl nedůrazné Kometě

18. března 2024  16:50,  aktualizováno  20:22

Po vzoru předchozích let vstoupili do play off hokejové extraligy obhájci titulu z Třince, po...

Při operaci čelistí pomáhá speciální software, součástí je i řízená zlomenina

18. března 2024  16:11

Operace čelistních anomálií řeší lékaři Fakultní nemocnice Ostrava (FNO) pomocí speciálního...

Skrytá kamera odhalila krádeže uklízečky, lup si schovala do vaginy

18. března 2024  15:09

Velmi netradiční úkryt pro svůj lup zvolila 39letá žena z Ostravska. Poté, co ji skrytá kamera...

Návrat zaměstnanců Liberty Ostrava do práce se opět odkládá, už podvanácté

18. března 2024  10:43

Návrat většiny zaměstnanců hutního podniku Liberty Ostrava do práce se odkládá o další týden....

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Konec nadvlády programátorů. Pozic ubývá, na jednu se hlásí stále víc lidí

Premium Ochota firem splnit uchazečům skoro jakýkoli požadavek a velmi nízká konkurence. Tak by se ještě nedávno dala definovat...