Dřevění koníci zpět v akci. Děti o adventu vozí 70 let starý kolotoč

  • 0
Zrestaurované historické dračí sáně, dřevění koníci, velbloud či lev zdobí kolotoč, kterým se mohou vozit děti na vánočně vyzdobeném Jiráskově náměstí v Ostravě. „Děda nechal dřevěné figury vyřezat před sedmdesáti lety,“ uvedl Josef Kamenický z ostravské Staré Bělé, jehož rodina již sto čtyřicet let jezdí s pouťovými atrakcemi po Moravě a Slezsku.

Po revoluci původní ozdoby z kolotoče zmizely. „Museli jsme se rychleji přemisťovat z místa na místo, což by zřejmě dřevěné figurky nepřežily,“ vysvětlil Kamenický. A tak je nahradil plastovými. „I kvůli tomu, že koníci už děti tolik nezajímaly, takže jsem je vyměnil za v tu dobu atraktivnější autíčka, Mickey Mouse a dinosaury,“ řekl Kamenický. Letos v létě ho oslovili organizátoři Ostravských Vánoc, že by chtěli mít na náměstí nejen jeho vyhlídkové kolo, ale i kolotoč pro nejmenší.

TEST TRHŮ: Ostravské Vánoce lákají na vyhlídkové kolo, kluziště i konopný punč

„Hned nám bylo jasné, že pokud má náš kolotoč vozit děti v období adventu, potřebuje změnu,“ poznamenal Kamenický. „Růžovožlutá barva, pestrobarevná světla ani plastová autíčka vhodná na poutě se do českých Vánoc prostě nehodí. A tak mě napadlo, že bych kolotoč osadil historickými dřevěnými figurkami. Věděl jsem, že je máme ve skladu, protože nikdo neměl to srdce je vyhodit.“ Figurky však potřebovaly zrestaurovat, což po čtvrtstoletí ležení ladem nebylo jednoduché.

Příští Vánoce se kolotoč vrátí

„K tomu například původní sáně neměly vůbec dračí hlavy. Řezbář je tehdy nedodělal a děda pak jezdil bez nich,“ prozradil Kamenický. Nicméně teď je restaurátoři v Polsku vyřezali, a to tak, aby odpovídaly zobrazení pohádkových draků. Po opravách figur bylo jasné, že změny potřebuje i růžovožlutá konstrukce kolotoče.

Kameničtí ji proto překryli béžovočervenou plachtou, kterou doplnily také zelené girlandy, vánoční světla a ozdoby v symbolice celého programu Ostravských Vánoc, tedy zlaté hvězdy, stromku a prasátka.

„Je úžasné, jak kolotoč vypadá o Vánocích úplně jinak,“ konstatoval Josef Kamenický. „V této podobě ale bude jezdit jen po dobu adventu. Pak všech patnáct figur demontujeme, stejně jako sundáme vánoční zastřešení a girlandy s ozdobami. Vše uložíme do dědova skladu a vytáhneme zase za rok o Vánocích.“