Po vyhlášení výsledků se v parku v Jablunkově objevil muž s transparentem...

Po vyhlášení výsledků se v parku v Jablunkově objevil muž s transparentem obviňující voliče, že z Hradu vytvořili ruskou a čínskou pevnost. (27. ledna 2018) | foto: Ivana Lesková, MF DNES

Z Hradu je čínská a ruská pevnost, hlásal muž v Drahošově rodném Jablunkově

  • 101
Když Jiří Drahoš uznával porážku v prezidentských volbách, neopomněl ani v této chvíli pozdravit své příznivce v rodném Jablunkově. „Tentokrát to nevyšlo, ale co není, bude,“ vzkázal i jim. Ve slezském městečku v parku za radnicí se ve stejné chvíli objevil muž s transparentem, který vinil české voliče, že z Hradu udělali ruskou a čínskou pevnost.

„Voliči, voliči, co jste to učinili - z českého Hradu ruskou a čínskou pevnost vytvořili a naši hrdost utlačili, národe český,“ stálo na něm.

Druhá strana pak zmiňovala to, že Českou republiku bude „žrát Zemanova banda, krteček a čínská panda.“

Jednalo se obyvatele z nedalekého Těrlicka, Jindřicha Waloszka. Ten si podobný transparent přinesl v domovské obci i v prvním kole volby, tehdy o něj ale málem přišel, když se mu jej před volební místností pokusila roztrhat starší členka volební komise. Tehdy dokonce na místo přijela i policie.

Tentokrát ale žádný větší rozruch nevyvolal. Kolemstojící lidé se na transparent většinou jen podívali. V parku jich v tu chvíli stálo zhruba 250. Šlo nejen o místní, ale i starosty z okolních měst nebo Drahošovy příznivce ze sousedství.

Atmosféra byla sice s výsledkem voleb poměrně smutná, ale zároveň i přátelská. Když někdo na místě do mikrofonu přiznal, že volil Zemana, nikdo ho za to nenapadal.

A když Jiří Drahoš vzkázal, že se z politického života rozhodně nestahuje, ozval se potlesk.

Proslavil Jablunkov, shodli se Drahošova sestřenice a starosta

„Doufal jsem, že vyhraje. Jsem teď výsledkem trochu zklamaný,“ popsal bratr prezidentského kandidáta Josef Drahoš s tím, že slušnost nevyhrála proti vulgaritě. V parku se objevil nejen jako příznivec, ale i účinkující na folklórní veselici, kterou svolala radnice. Vystupoval totiž na ní se svojí kapelou.

To naopak Drahošova sestřenice Terezie Čmielová i přes prohru vnímala pozitiva. „Na kandidáta z malého města, o kterém doteď nikdo nevěděl, že na mapě existuje, je tak těsný výsledek úspěchem,“ řekla.

A stejně mluvil i starosta Jablunkova Jiří Hamrozi. Ten Drahošovi také poděkoval za dobrou propagaci.

Zároveň uvedl, že nápad dát lidem možnost sledovat výsledky společně v parku vznikl už hned po prvním kole, kdy bylo jasné, že Jiří Drahoš postoupil.