Při požáru ve Frýdku-Místku se zranilo 13 lidí, hasiči dali první pomoc i kočce

  • 1
Při požáru bytového domu ve Frýdku-Místku se v noci na neděli zranilo 13 lidí, většinou se nadýchali zplodin. Další dvě desítky obyvatel museli hasiči a policisté z domu evakuovat, řekli mluvčí záchranné služby Lukáš Humpl a moravskoslezských hasičů Jakub Kozák. Dodal, že oheň způsobil škodu kolem dvou milionů korun.

Hořet začalo asi hodinu po půlnoci. „Před příjezdem hasičů dům pod vedením policistů opustila téměř desítka osob. Hasiči následně zahájili záchranu z bytů nad požárem, některé z nich museli otevřít násilně páčidly i hydraulickými nástroji,“ uvedl Kozák.

Dodal, že ve vyváděcích maskách s filtrem a také s pomocí automobilového žebříku zachránili 17 dalších obyvatel včetně dětí.

„Zachránit se podařilo rovněž kočku, kterou hasiči našli ležet na chodbě před jedním z bytů. Zvíře vynesli ven a poskytli mu základní první pomoc podáním kyslíku,“ doplnil Kozák.

Požár vyhnal z domu v Mostě dvě desítky lidí, někteří museli po žebříku

Humpl doplnil, že zdravotníci ošetřili 13 lidí. „Jednalo se o devět dospělých a čtyři děti ve věku šest měsíců až osm let,“ upřesnil. Dodal, že většina se nadýchala zplodin. Jejich stav nebyl vážný a nepotřebovali hospitalizaci.

V nemocnici skončila pětačtyřicetiletá žena, která měla kromě intoxikace kouřem popálenou ruku.

Příčinu požáru nyní zjišťují vyšetřovatelé policie i hasičů. Zatím není jasné, proč začalo hořet. Je ale možné, že příčinou byl zkrat. „Na místo byli přivoláni kolegové z odboru kriminalistické techniky a expertiz z Frýdku-Místku z oboru elektro,“ uvedla mluvčí moravskoslezské policie Eva Michalíková.

,