ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Jiří Benák, iDNES.cz

O lékařskou pohotovost v Ostravě se podělí tři zdravotnická zařízení

  • 0
Od ledna budou lékařskou pohotovostní službu v Ostravě vykonávat doktoři ve třech zařízeních – v městské a fakultní nemocnici a v ordinacích společnosti AJNA Dental Clinic. Vypomáhat budou lékaři z vítkovické nemocnice. Takovou podobu lékařské pohotovosti pro následující tři roky v úterý schválili členové rady Moravskoslezského kraje.

Kraj na provoz pohotovosti přispěje každým rokem 12 miliony korun, které zástupci kraje rozdělí mezi jednotlivá zařízení podle počtu odsloužených hodin.

„K dohodě mezi nemocnicemi nás vedla snaha vyřešit dlouhodobé personální problémy se zajištěním lékařské pohotovostní služby ve městě,“ uvedl náměstek ostravského primátora Zbyněk Pražák.

Jelikož zaměstnanci jednoho nemocničního zařízení nebyli schopni pokrýt všechny typy ošetření, rozdělili si pacienty.

Pro dospělé bude pohotovost zajišťovat Městská nemocnice Ostrava na Fifejdách, pro děti a dospívající mládež Fakultní nemocnice v Porubě a zubní pohotovost bude mít stejně jako v minulých letech na starosti společnost AJNA Dental Clinic v areálu společnosti Ridera Sport ve Vítkovicích.

Ředitele nemocnic dohoda těší

„Jsem rád, že jsme se dohodli na tomto rozdělení pacientů. Ve fakultní nemocnici je nejvyšší počet odborníků pro děti díky dětské klinice. My jsme zase schopni garantovat vysokou úroveň služeb pro dospělé,“ uvedl ředitel městské nemocnice Petr Uhlig.

Ředitel fakultní nemocnice Jiří Havrlant jeho slova doplnil: „Společnou dohodu vnímám jako nezbytný krok k zajištění primární lékařské péče, která je plně hrazena ze zdravotního pojištění s výjimkou pohotovostního poplatku devadesát korun.“

Pohotovostní služby budou navazovat na ordinační hodiny praktických a dětských lékařů i stomatologů. Pokud bude třeba, mohou se nechat pacienti ošetřit i na příjmech ve všech třech nemocnicích, kde slouží lékaři 24 hodin denně. Nepřetržitý celodenní provoz garantuje i AJNA Dental Clinic.