(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: Josef Gabzdyl, iDNES.cz

Obžalovaný přiznal, že dal známému fentanylovou náplast. Narkoman zemřel

  • 3
Pět narkomanů zemřelo jen v Moravskoslezském kraji v uplynulých dvou letech na předávkování fentanylem získaným z náplastí určených pro pacienty se silnými bolestmi. Mezi nimi i 57letý muž z Bruntálu, jenž náplast získal od Jakuba Kováče. Kováčovi, který je nyní ve vazbě, hrozí kvůli mužově smrti 10 až 18 let vězení.

Hlavní líčení s 27letým Jakubem Kováčem z Bruntálska zahájil Krajský soud v Ostravě v pondělí ráno. Kováč je obžalovaný z nedovolené výroby a jiného nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy.

Podle obžaloby si v období nejméně od května 2016 do ledna 2017 opatřoval fentanylové náplasti, které užíval pro svou potřebu, ale také je předával dalším lidem. Ti je užívali buď přímo, nebo si náplasti vyvařili a extrakt si píchali do žíly.

Narkoman z Bruntálu, který fentanyl užíval nitrožilně, zemřel předloni v listopadu na předávkování a následný otok mozku. Jeho tělo policie v bytě našla po týdnu. Kováč mu podle obžaloby náplast předal koncem listopadu.

Náplasti za peníze i čokoládu

Kováč u soudu řekl, že fentanylové náplasti získával od svého známého, kterého navštěvoval v pečovatelském domě v Bruntále. „Někdy jsem mu za to dal 200 korun, jindy čokoládu a někdy nic,“ zmínil s tím, že většinu náplastí použil sám, protože měl velkou spotřebu.

Přiznal také, že svému staršímu známému z komunity narkomanů závislých na fentanylu kousek náplasti ustřihl. Odmítá ale přímou spojitost s jeho úmrtím. Naznačil, že mohl smrtící dávku získat od někoho jiného.

Mluvčí soudu Jiří Barč uvedl, že tvrzení obžalovaného o tom, že náplasti získával od nemocného seniora, zatím není prokázané. „Dokazování formou výslechu svědků bude teprve probíhat. Líčení je naplánované na tři dny,“ dodal.

Látka v náplasti může způsobit zástavu dýchání

Policie už takových případů odhalila více. V lednu například bruntálští kriminalisté obvinili trojici mužů ve věku 35, 43 a 62 let, kteří také obchodovali s fentanylovými náplastmi. Nejstarším z trojice je onkologicky nemocný muž, kterému náplasti předepisoval lékař kvůli nesnesitelným bolestem.

„Obvinění od července do září roku 2017 prodali v Bruntále lidem závislým na omamných látkách několik náplastí s obsahem fentanylu. Jeden z uživatelů opakovaně zkolaboval,“ řekla mluvčí bruntálských policistů Pavla Jiroušková.

Přednosta onkologické kliniky ostravské fakultní nemocnice Jakub Cvek řekl, že náplasti s fentanylem užívají hlavně onkologičtí, ale i jiní pacienti se silnými bolestmi.

„My zvyšujeme dávky účinné látky postupně a zjišťujeme při tom reakci každého pacienta na fentanyl. Pokud to narkoman s množstvím přežene, látka utlumí funkci dýchací soustavy tak silně, že přestane dýchat, zkolabuje a může zemřít,“ vysvětlil lékař.