Zloděj se kolům dostal oknem

Zloděj se kolům dostal oknem | foto: Policie ČR

Ukradená kola za stovky tisíc zloděj prodal obratem, na trhu chybějí

  • 34
K celkem osmnácti vloupáním a třiceti ukradeným kolům se přiznal devětadvacetiletý muž, kterého nyní dopadli ostravští kriminalisté. S jeho vypátráním pomohly kamerové záznamy. Prodej kradeného zboží zloději usnadňovala současná situace na trhu s jízdními koly.

Už nějaký čas pátrali kriminalisté z Ostravy-Zábřehu po neznámém pachateli, který měl na svědomí několik vloupání do různých objektů. Nejčastěji šlo o sklepy a kolárny obytných domů, ale také o garáže na celém území Ostravy. 

„Modus operandi byl ve většině případů stejný. Pachatel násilně vnikl do vnitřních prostor daného objektu a odcizil především jízdní kola, koloběžky, mobilní telefony, notebooky, ale také peněženku s doklady,“ popsala opakované řádění zloděje policejní mluvčí Eva Michalíková.

Po třech měsících od první krádeže se policistům podařilo pachatele dopadnout. Zadržený 29letý muž z Ostravy se následně doznal k celkem osmnácti vloupáním. 

„Při výslechu uvedl, že odcizené věci prodával náhodným lidem, aby získal peníze na jídlo. Kvůli nepříznivé situaci s nedostatkem jízdních kol na trhu byl údajně prodej odcizených bicyklů velmi rychlý,“ uvedla Michalíková. 

Celkem měl muž na kontě téměř třicet ukradených kol či elektrokol a dvě koloběžky.

„V jednom případě měl dokonce z kočárkárny bytového domu v Ostravě-Výškovicích odcizit čtyři kola během jedné noci. Celkově se škoda vyšplhala přes 900 tisíc korun,“ informovala Michalíková.

V případě prokázání viny recidivistovi hrozí až pětileté vězení. Obviněný muž s kriminalisty spolupracoval, uvedl, že všechny skutky spáchal sám, bez účasti třetí osoby. Výslech ukončil slovy, že svého jednání lituje.