Chcete se „svézt“ v ponorce? Světla v Dolní oblasti Vítkovice zvou do...

Chcete se „svézt“ v ponorce? Světla v Dolní oblasti Vítkovice zvou do fantaskního světa Julese Vernea. | foto: Alexandr Satinský, MAFRA

Dolní Oblast Vítkovice září, světelné objekty zvou do fantaskního světa

  • 0
Několik tisíc LED diod ozařuje Dolní oblast Vítkovice, celý areál opanovala výstava Světla vyprávějí. Vytvářejí více než stovku světelných objektů a soch od tradičních symbolů Vánoc přes pohádkové bytosti či zvířata až po motivy fantaskního světa, inspirovaného Julesem Vernem a Karlem Zemanem.

Ostravská výstava navazuje na úspěch loňské expozice v pražských Žlutých lázních, kterou navštívilo 100 tisíc lidí. Lidé mohou od prvního prosincového dne v Dolních Vítkovicích vidět vedle desetimetrové vzducholodi třeba ponorku, volně přístupnou k vyzkoušení, světelný balon či létající kolo. Celkem jde o 103 objektů.

Světla v Dolní oblasti Vítkovice lákají i k nasednutí na létající kolo.

„Na Vánoce se vracíme nejen ke svým nejbližším, rodinám a přátelům, ale i do krajiny dětství a bezpečí, tam, kde je nám dobře. Právě o této radosti z očekávání Vánoc naše světla vyprávějí. Co se týká konkrétně výstavy v Dolních Vítkovicích, nemohli jsme opomenout nádhernou a magickou industriální atmosféru,“ popsala autorka výstavy Eva Poláčková.

Fantaskní světelné objekty odkazují na Vernovo dílo Dvacet tisíc mil pod mořem. Kromě nich však návštěvníci uvidí i labutě, hudební motivy či tradiční vánoční symboly, jako jsou desítky vloček a hvězd, světelné vánoční brány, stromy a další. Vše doprovází tematická hudba.

Svítí, ale energeticky je úsporná

„Je to vítaná možnost, jak lidem doslova v jiném světle ukázat kouzlo industriální architektury,“ uvedl ředitel Dolních Vítkovic Tomáš Šiřina.

Přes obří množství světel je výstava energeticky úsporná, jedna hodina jejího provozu si vezme stejné množství elektřiny jako hodina vaření na elektrickém sporáku. Světelná expozice je v Dolních Vítkovicích k vidění po celý prosinec od 16 do 21 hodin.

4. listopadu 2022