Odboráři v Ostravě a Zlíně demonstrovali proti vládnímu konsolidačnímu balíčku

  • 32
Několik stovek odborářů dorazilo v úterý odpoledne na náměstí Jiřího z Poděbrad v Ostravě-Vítkovicích, kde se konala demonstrace Odborového svazu KOVO proti vládnímu konsolidačnímu balíčku. Na místo přijeli nejen odboráři z Ostravy, ale i z okolních měst. „Kroky vlády se nás dotýkají a jdou hlavně proti zaměstnancům,“ řekl předseda rady odborů Vítězslav Prak.

Ostravská demonstrace odstartovala v 15 hodin. „Třeba v Třinci si někteří odboráři přehazovali směny, aby mohli přijet. Jsou tady i odboráři z Dolního Benešova nebo jihlavského Bosche,“ okomentoval Vítězslav Prak.

Na akci přijeli přední zástupci odborů. Vedle předsedy Českomoravské konfederace odborových svazů Josefa Středuly to byl například předák hornických odborů Rostislav Palička.

„Kroky, které vláda chystá, se nás dotýkají a jdou především proti zaměstnancům,“ vysvětlil Prak důvody, proč proti vládnímu balíčku odboráři protestují.

Nejpočetnější odbory KOVO se připojí k protestům proti vládním úsporám

Podle něj v současnosti zaměstnance trápí inflace, protože zaměstnavatelé nedorovnávají mzdy, reálná mzda se tak snižuje. „Tohle je jen začátek. Lidé se probudí, až jim dojde, co tato vláda chystá,“ dodal odborář.

Protestovalo se i ve Zlíně

U zlínské nemocnice T. Bati se v 16 hodin sešlo zhruba 150 lidí nejen ze Zlína a Zlínského kraje, ale i jiných moravských měst. Vybavení transparenty s nápisy „Šetřit ano, škrtat ne!“ nebo „Chceme svítit, chceme topit, to se musíš vládo vzchopit“ se vydali na cestu podél Třídy T. Bati, která tvoří hlavní dopravní tepnu města, na centrální náměstí Míru.

Odbory chtějí, aby jednání o úsporném balíčku moderoval prezident Pavel

Někteří pískali na píšťalky, aby upoutali pozornost okolo jdoucích lidí. Žádné dopravní problémy akce nezpůsobila.

Už minulý týden se konal hodinový protestní pochod desítek odborářů ve Strakonicích. Další protestní mítink chystají odbory na čtvrtek v Praze. Pokud odboráři se svými návrhy na úpravu balíčku u vlády neuspějí, plánují další protest na září.

, , ,