ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Adolf Horsinka, MAFRA

Nakažených koronavirem v Moravskoslezském kraji přibývá po tisících

  • 0
Epidemie koronaviru v Moravskoslezském kraji nepolevuje, nakažených přibývá po tisících. Jen za úterý evidují hygienici 2 105 nových případů a za středu 1 999. Nejvíce pacientů je ve Fakultní nemocnici Ostrava. Ta musí přesouvat personál na covidové jednotky.

Zhruba desetina pacientů, kteří jsou v nemocnici, má vážný průběh onemocnění. „V nemocnicích leží 626 lidí s nemocí covid-19, z toho 66 na ARO či JIP,“ řekl ve čtvrtek náměstek hejtmana pro zdravotnictví Martin Gebauer.

Nemocnice kvůli tomu už dříve omezily návštěvy a postupně omezují i odkladnou péči. Musí totiž otvírat nové covidové stanice.

Nejvíc nakažených je obvykle ve Fakultní nemocnici Ostrava, ve čtvrtek 138. A jelikož už obsadili téměř všechna lůžka infekční kliniky, kožního oddělení i vyčleněnou část oddělení plicních nemocí, zřizuje nemocnice další covidová lůžka jinde.

„V pátek otvíráme pro covidové pacienty 20 lůžek v devátém patře monobloku. Jde o spojené pracoviště pro kardiovaskulární a oční oddělení. Pacienti očního budou v nutných případech uložení na klinice ORL a chirurgie hlavy a krku,“ uvedla náměstkyně ředitele pro léčebnou péči Zuzana Čermáková.

Jiná stanice musí zavřít

Kvůli covidu musí nemocnice zavřít i jednu z neurologických stanic včetně JIP. Její personál přejde na nově vytvořené covidové jednotky.

„Operace jsme zatím nerušili, ale stejně jako před rokem už počítáme s vyčleněním jednoho operačního sálu pro covidové pacienty. Obnovujeme i pravidelná jednání krizového štábu, který se bude scházet dvakrát týdně,“ dodal ředitel fakultní nemocnice Jiří Havrlant.

S nárůstem hospitalizací v kraji stoupá i počet úmrtí. Od začátku listopadu je jich až trojnásobek oproti říjnu. Nejčastěji umírají senioři, ale i mladší lidé z rizikových skupin. Přitom existuje velmi účinný způsob, jak snížit počty jejich hospitalizací i úmrtí. Pomáhají včas podané infuze monoklonálních protilátek.

Roste zájem o účinné infuze s protilátkami

Ačkoli ambulantní léčba, která brání rozvoji nemoci covid-19, je dostupná ve větších nemocnicích už od jara, donedávna se v praxi moc nevyužívala. Do 25. října ji v kraji dostalo sotva 450 lidí, z toho polovina ve fakultní nemocnici. Dnes jich je téměř třikrát víc.

Lidem s doporučením od praktického či odborného lékaře už monoklonální protilátky podává deset nemocnic v kraji a zájem o ně roste. Zatímco například v krnovské nemocnici dostalo infuze do 25. října jen 16 lidí, za první listopadový týden jich přibylo 17 a aktuálně tam chodí asi 12 nakažených lidí denně.

Ve Frýdku-Místku aplikovali od jara infuze 162 pacientům, z toho je 145 dostalo až od září do 9. listopadu. Fakultní nemocnice evidovala do srpna léčbu 140 pacientů, ale aktuálně již přes 410. Každý den tam nyní přichází asi 20 zájemců.

Opavská nemocnice léčila infuzí 112 lidí, havířovská přes 100, třinecká 42, na jaře jen pět. Někde začali až na podzim. V Karviné-Ráji dostalo infuze přes 80 lidí, většina v listopadu, v Novém Jičíně asi 70, v Městské nemocnici Ostrava 47 a ve vítkovické deset.