ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: FN Ostrava

V Moravskoslezském kraji končí covidové stanice, testovací i očkovací místa

  • 2
Epidemie koronaviru zpomaluje. Za neděli přibylo v Moravskoslezském kraji jen 108 nově nakažených, za celý minulý týden 3 764. Nemocnice pacienty přesouvají na běžná infekční oddělení.

Někteří lidé včetně dětí ale stále končí v nemocnicích a počet zemřelých od začátku epidemie v regionu stoupl do neděle na 5 120.

„Epidemie covidu-19 je ve znamení mírného poklesu, ale při stále klesajícím počtu testovaných,“ upozornil hejtman kraje Ivo Vondrák.

V nemocnicích bylo v pondělí asi 160 lidí, většina na infekčním oddělení.

„Máme celkem 42 pacientů s covidem, z toho 34 leží na infekční klinice – včetně tří, kteří potřebují intenzivní péči. Dalších osm je na jiných odděleních: dětském, gynekologickoporodnickém, plicním, neurochirurgii a dva v naší Léčebně dlouhodobě nemocných v Klokočově,“ uvedla mluvčí Fakultní nemocnice Ostrava Petra Petlachová.

V nemocnicích, kde nejsou infekční oddělení, postupně ruší covidové stanice. A pro malý zájem leckde mizí i testovací či očkovací místa.

Městská nemocnice Ostrava, která v rekordní době léčila až 138 nakažených, k 1. dubnu zrušila poslední covidová lůžka a už 19. března stan pro odběr PCR testů.

„Geriatrie F i ARO 2 se vrátily k běžnému režimu,“ řekla mluvčí zařízení Andrea Vojkovská s tím, že v nemocnici je sice nyní 17 covidových pacientů, ale leží na izolačních pokojích různých oddělení. Dalších sedm je v léčebně dlouhodobě nemocných.

Covidová lůžka zruší v úterý i nemocnice Karviná-Ráj, kde nejsou nakažení pacienti, s výjimkou jedné rodičky. „V pátek jsme kvůli malému zájmu přestali testovat a ve čtvrtek 14. dubna budeme naposledy očkovat proti covidu,“ uvedla mluvčí zařízení Věra Murínová.