(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: HZS Moravskoslezského kraje

Dívka se zřítila ze skály, zranil se i mladík, který spěchal na pomoc

  • 4
Ze zhruba patnáctimetrové výšky spadla v pátek večer na Bruntálsku patnáctiletá dívka. Ve velmi vážném stavu ji přepravoval záchranářský vrtulník. Zranil se i 18letý mladík, který se dívce snažil pomoci.

Nehoda se stala před půl osmou večer. „Krajské operační středisko bylo informováno o pádu člověka ze skály na okraji Bruntálu. Na místo ihned vyjela místní posádka rychlé lékařské pomoci a k zásahu byl vyslán vrtulník letecké záchranné služby z Ostravy,“ popsal mluvčí moravskoslezských záchranářů Lukáš Humpl.

Záchranáři nakonec ošetřili dvě osoby, přičemž v mnohem horším stavu bylo děvče. „Patnáctiletá dívka byla v okamžiku příjezdu záchranářů v bezvědomí a přímém ohrožení života. Zasahující lékaři museli zajistit její dýchací cesty intubací a převést pacientku na přístrojem řízenou ventilaci. Prvotní vyšetření svědčilo pro poranění mozku, vyloučit však nebylo možno ani další zranění,“ přiblížil Humpl.

Dívka dopadla na koleje

Záchranáři těžce zraněnou zajistili pánevním pásem a krčním límcem, poté uložili do vakuové matrace. Vrtulníkem ji pak přepravili na urgentní příjem Fakultní nemocnice v Ostravě.

Mladík si při pádu poranil hlavu. Byl však při vědomí a se záchranáři komunikoval. „Jeho zranění se jevilo jako středně těžké. Po ošetření byl předán do další péče v krnovské nemocnici,“ zakončil mluvčí.

Policie uvedla, že dívka spadla ze skály z výšky zhruba patnáct a půl metru na dole vedoucí železniční trať. „Z dosud zjištěných informací vyplývá, že osmnáctiletý muž se zranil, když dívce spěchal na pomoc,“ uvedla policejní mluvčí Gabriela Holčáková. Vyšetřování nešťastné události neskončilo, protože dívka nemohla být zatím vyslechnuta.