Za útok lopatou a nožem dostali bratři 7 a 11 let, na trestu se dohodli

  • 9
Krajský soud v Ostravě vynesl rozsudek nad bratry Jurečkovými. Za pokus o vraždu muže, u kterého bydleli, dostal jeden ze sourozenců trest na spodní hranici sazby, druhý dokonce pod ní. Umožnila to dohoda o vině a trestu.

Obžalovaným hrozila trestní sazba deset až osmnáct let vězení. Poté, co se k činu přiznali a se žalobcem uzavřeli dohodu o vině a trestu, dostal starší z bratrů Daniel Jurečka 11 a půl roku nepodmíněně, mladší pak sedm let. 

Současně musejí zaplatit zdravotní pojišťovně 98 tisíc korun za náklady léčení. Napadenému pak za ušlý výdělek 121 tisíc korun a v rámci nemajetkové újmy dalších 350 tisíc korun. 

„Mladšímu z bratrů navrhuji nižší trest kvůli dosavadní bezúhonnosti a jeho role v útoku byla spíše vedlejší,“ vysvětlil státní zástupce. Soudce pak sdělil, že soud neshledal, co by dohodu o trestu a vině diskvalifikovalo.

Rozsudek je tak pravomocný.

Oba bratři využili možnosti posledního slova. „Je mi líto, jak se to všechno stalo, myslím ten trestný čin. Určitě se polepším,“ konstatoval Daniel Jurečka, přičemž jeho bratr jen poznamenal: „ Je mi to strašně líto.“

Napadený muž se vyhlášení rozsudku nezúčastnil, ale v den zahájení líčení se nejprve navrhovaným trestům hodně divil. Pak však jen mávl rukou. „Hlavně ať už na to nemusím myslet, protože mám od té doby pořád psychické problémy. Však oni to ve věznici nebudou mít jednoduché,“ prohodil na chodbě soudu.

Ženě nabídl bydlení, ale pak se divil

Dvojice loni v lednu v chatové oblasti v Bocanovicích na Třinecku těžce zranila muže, u kterého bydlela.

Napadený čtyřicetiletý muž si pronajímal chatu v bocanovické lokalitě Na Novině a loni v lednu si k sobě vzal ještě další ženu s jejím synem. „V podstatě jsem jí pomohl z ulice, aby měla kde bydlet,“ řekl ještě před zahájením soudního jednání.

Jenže žena nejprve s jeho částečným svolením pozvala pod střechu svého přítele a den před souzeným činem poškozený zjistil, že se do chaty přistěhoval i přítelův bratr. To muž vydržel jen několik hodin a dal najevo, že si nepřeje, aby tam bydleli.

V neděli 19. ledna večer si nájemce všiml, že se všichni chystají k odjezdu. Před chatou bratrům přikázal, aby mu ukázali obsah tašek, protože je podezírá z krádeže svých věcí.

Zraněnému pomohli další chataři

Vzápětí se s bratry dostal do potyčky. Ačkoliv i on jim podle spisu uštědřil pár ran, sám dopadl mnohem hůře. „Napadli ho pěstmi a kopáním do hlavy a trupu, René Jurečka ho navíc udeřil do hlavy kovou částí lopaty a Daniel Jurečka opakovaně bodl nožem s dvanácticentimetrovou čepelí,“ uvedl státní zástupce.

Napadený podle svých slov na podlaze chaty usnul a když se probral, dokázal si mobilem přivolat pomoc dalších chatařů, kteří pak telefonovali záchranářům.

Následky byly vážné. Na temeni měl napadený krvácející sečnou ránu, útočníci mu zlomili čelist, v břichu a hrudníku měl šest bodných ran, z nichž jedna poranila levou plíci a další naštípla žebro.

„Jen shodou okolností nezpůsobili ještě závažnější zranění,“ poznamenal státní zástupce.

,