Bělským lesem vede Cesta vody. Její součástí jsou relaxační a herní zastávky i...

Bělským lesem vede Cesta vody. Její součástí jsou relaxační a herní zastávky i Priessnitzovy lázně pro koupel nohou. | foto: Alexandr Satinský, MAFRA

Bělský les má své lázně u tůní a mokřadů, vede jím Cesta vody

  • 2
Návštěvníci Bělského lesa v Ostravě se mohou nově projít Cestou vody. Vede od vyvěrajících pramenů a studánek, podél sezonně rozvodněných potůčků až k k hluboce zařezanému a divoce meandrujícímu Výškovickému potoku v údolí.

Nová trasa zpřístupňuje celé malebné údolí Výškovického potoka. „Výškovický potok v těchto místech vytvářel soustavu tůní a mokřadů. Vybudovat tu místo, kudy lidé projdou od jednoho pramene u právě otevřených Priessnitzových lázní až k prameni druhému v místech, kterému se říká V Lurdech, bylo pro mě více než výzvou,“ uvedl autor projektu Ivan Tachezy.

Aby nově vybudovaný chodník nenarušil lesní společenství, bylo kolem Cesty vody vysazeno 10 vzrostlých listnatých a 16 jehličnatých stromů. Z toho 14 habrů do svahu nad lázněmi.

Bělským lesem vede Cesta vody. Záměr se objevil v roce 2018, jeho uskutečnění odstartovalo v prosinci roku 2022.

„Na ploše 265 metrů čtverečních jsme založili mokřadní společenstva a vysadili 1 590 vodních a bahenních rostlin,“ popsal Martin Mati ze společnosti Ostravské městské lesy a zeleň, která projekt uskutečnila.

Na dalších 660 metrech čtverečních společnost vysadila 1 046 trvalek a kapradin. „Nejvíc nám dalo zabrat přivést a přímo do středu původního mokřadu umístit dřevěnou sochu obra vážící pět tun,“ zmínil Mati.

Obr není jedinou atrakcí, která chodník mezi prameny doplňuje. Podél cesty je umístěno několik herních míst pro děti, ale i 12 interaktivních tabulí naučné stezky či 15 masivních laviček z dubových hranolů.

Za zpřístupnění této části městského lesa a vytvoření relaxačního zázemí na trase, včetně vybudování přírodních Priessnitzových lázní ke koupeli a masáži nohou, zaplatil magistrát téměř 17,7 milionu korun bez DPH.

30. srpna 2023