Kůže je citlivá především na nedostatek živin. Kožní buňky se v podstatě neustále obnovují a při tom se neobejdou bez nepřetržitého přísunu výživných látek. Nejcitlivěji pokožka reaguje na nedostatek bílkovin, esenciálních mastných kyselin, vitaminů A, C, ale i železa a zinku.
V neposlední řadě se jejím prostřednictvím vylučuje část toxinů cirkulujících v krvi. Proto se jí také někdy říká „třetí ledvina“. A to je i důvod, proč se některé alergické reakce projevují právě na ní. Strava ovšem může být účinnou zbraní proti řadě kožních neduhů, jako je akné, suchá pokožka, celulitida, lupénka nebo atopický ekzém.
Celulitida
Výraz celulitida označuje záněty nebo změny podkožní tkáně, ve které se hromadí tuk, voda a odpadní látky. Pokožka zdrsní a svým vzhledem připomíná pomerančovou kůru. Jde nejen o estetickou záležitost, ale také o známku chatrného zdraví, jež by se neměla podceňovat.
Velkou roli u vzniku a rozvoje celulitidy hraje zdraví buněk, kvalita kožní tkáně, hormonální změny, zadržování vody a toxických látek v těle stejně jako nadváha a věk. Mnohem více než kosmetické přípravky aplikované zvnějšku se na cestě za hladkou kůží bez celulitidy jako účinná ukazuje kombinace dostatečného pohybu, pitného režimu a stravy.
Čtyři rady, které vám pomohou v boji s celulitidou |
Konzumujte: Močopudné potraviny (vodní meloun, hrušky, chřest, broskve, artyčoky, celer), potraviny bohaté na rostlinné tuky a vitaminy (zelenina), stravu bohatou na vlákninu (ovoce a celozrnné produkty), luštěniny a vitamin A (játra, mléčné produkty, mrkev, petržel, rajčata, meruňky, špenát).
Omezte nebo vylučte: Nasycené tuky, sůl, alkohol a cukry.
Lupénka nebo psoriáza
Toto dědičné onemocnění se projevuje ostře ohraničeným zarudnutím a olupováním stříbřitě lesklých šupin na různých částech těla, zejména na loktech, kolenech, temeni hlavy, hrudníku a podobně. Nemocní by se měli vyhýbat stresu a předcházet infekčním nemocem, což jsou faktory, které psoriázu zhoršují. Vhodný je také častý pobyt na slunci, který má na postiženou kůži blahodárný vliv.
Lupénku nevyléčíte, ale její projevy zmírnit můžete |
Konzumujte: Čerstvou zeleninu, rybí tuk, melasu a vitamin A. Vhodné jsou i celozrnné obiloviny a výrobky z nich, rýže, brambory, luštěniny, vajíčka, libová masa, drůbež, ryby, sýry, zakysané mléčné výrobky, čerstvé ovoce, ořechy a semena.
Omezte nebo vylučte: Nasycené tuky, mléko, maso, alkohol.
Akné
Vřídky a drobné jizvičky způsobené akné se na tváři obvykle objevují v pubertě. Potrápit však mohou i dospělé, především ženy v menopauze. Postižený navíc nemusí být jen obličej, ale také hruď, ramena a záda. Příčina akné stále není dokonale objasněna, svou roli zřejmě hraje dědičnost spolu s hormonálními změnami, hygienou a právě stravou. Ta může působit nejen vnitřně, ale i zvnějšku. Například česnek zabere jako účinné přírodní antibiotikum, budou–li se jím pupínky potírat.
Pět mýtů o akné. Způsobuje ho špatná hygiena, léčbu urychlí vymačkávání |
Konzumujte: Nedráždivé druhy ovoce s dostatkem vitaminu A (třeba meruňky a melouny), zeleninu (především zelené listové saláty a mrkev), celozrnné produkty a sóju. Nezbytný je také zvýšený příjem vitaminu E, jehož bohatým zdrojem jsou olivový a slunečnicový olej, mléko, máslo, sója, burákové oříšky, saláty a maso.
Omezte nebo vylučte: Nasycené tuky, cukry, bílé pečivo, mléko, čokoládu a sůl.
Suchá pokožka
Věk, nadměrný přísun tuků a dráždivé chemické látky způsobují, že se kožní buňky dehydratují a vysušují. Pokožka je hrubá, popraskaná a celkově nezdravá. Dobrou zprávou ovšem je, že zachránit ji mohou vybrané potraviny, které buňky chrání a dodávají jim požadovanou vlhkost.
Sedm varovných příznaků kůže, které vás mohou upozornit na vážnou nemoc |
Konzumujte: Fazole, mrkev, burské oříšky, mango, okurky a slunečnicová semínka. Doporučit lze i středomořský jídelníček, v němž dominují makrely, sardinky, losos, ústřice a jiné dary moře v kombinaci se zeleninovými saláty. Z vitaminů se neobejdete především bez céčka (černý rybíz, paprika, brokolice) a již zmíněného éčka (slunečnicový a olivový olej). Důležitý je i pitný režim. Vypít byste měli minimálně dva litry čisté vody denně.
Omezte nebo vylučte: Cukr, sůl, instantní potraviny, uzeniny, živočišné tuky, alkohol a cigarety.
Atopický ekzém a kontaktní dermatitida
V obou případech jde o kožní problémy doprovázené podrážděním či zánětem, zčervenáním, svrběním a vytvářením puchýřů a šupin. Jejich vznik nejčastěji způsobuje potravinová alergie, kontakt s alergeny nebo nedostatek některé z důležitých živin. Nejlepších výsledků se u dospělých jedinců dosahuje prostřednictvím antialergické stravy složené ze syrové zeleniny.
Pět kroků, které vám mohou pomoci ke kůži bez ekzému |
Konzumujte: Niacin, sójové mléko, čerstvou zeleninu, slunečnicová semínka, olejové doplňky, melasu, syrovátku, vitaminy A a B6. Jeho bohatým zdrojem jsou játra, vepřové maso, makrely, vajíčka, droždí, banány, brambory, zelí, špenát, kapusta, avokádo, mrkev, ořechy, obiloviny a celozrnný chléb.
Omezte nebo vylučte: Potraviny, na které jste alergičtí, mléko a sůl.