OTÁZKA:
Dobrý den,mám relativně nově zjištěnou potravinovou alergii na veškeré obilniny a nevím si rady s pár věcmi:s glukózovým(glukźo-fruktózovým)sirupem,který se prý vyrábí z bramb. škrobu či pšeničného,ale výrobci nemusí uvádět,ze kterého-z čehož usuzuji,že by neměl obsahovat žádné alergeny ani lepek,je to tak?Stejný problém mám u modifikovaného škrobu,kde není uvedeno,jestli je to škrob kukuřičný,nebo bramborový.Znamená snad modifikovaný že je tak upravený,že neobsahuje žádné alergeny?Poslední dotaz mám na "směs koření"-když si chci koupit uzeninu,která má ve složení směs koření,musí jít vyloženě o jednotlivé druhy koření?Protože směsi koření v pytlíčku (grilovací koření,..)obsahují škroby.A pokud jde o uzeninu a byly by ve složení(samotné uzeniny nebo použitého koření)použity škroby,tak to musím být napsáno na obalu,že?Raději se těmto potravinám vyhýbám,protože jsem se zatím nikde nedopátrala odpovědí,ale nerada bych ze svého jídelníčku kvůli své nevědomosti vyřazovala něco,co smím jíst.
klarifuk
ODPOVĚĎ:
Dobrý den, u škrobů hledejte vždy formulaci deproteinovaný (zbavený proteinu - tedy lepku). Glukózo- fruktózový sirup by měl být v pohodě, i když se zásadami správné výživy nemá nic společného. Je to vlastně klasický cukr, jehož výroba se zastavuje před krystalizací. Je to totiž mnohem levnější, než používat klasický cukr. A pokud jde o označování potravin - to je upraveno legislativně a pokud výrobek obsahuje logo bezlepkové potraviny (gluten-free), což je, jestli se nepletu, přeskrtnutý klas, pak můžete být naprosto v pohodě.
13.2.2013 12:34