Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Zemědělcům na Hané vadí nová pravidla, omezí je v pěstování některých plodin

  6:15
Ministerstvo zemědělství chystá přísnější pravidla pro hospodaření na půdách ohrožených erozí. Zemědělcům z Olomouckého kraje se nelíbí: zmenší se jim totiž plochy pro pěstování brambor, řepy či kukuřice. Je to další komplikace našeho podnikání, říkají.
ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: František Havlát

Cílem nových pravidel je ochránit půdu před vodní erozí, která v zemi ohrožuje až šedesát procent cenné zemědělské půdy. Základem přitom je volit šetrnější metody hospodaření. Změna omezí plochy, na nichž je možné pěstovat právě řepu, brambory nebo kukuřici.

Pro farmáře to znamená, že nebudou moci vysazovat zmíněné plodiny, všude tam, kde byli zvyklí. Podle Vladimíra Lichnovského, předsedy představenstva Zemědělského družstva Kokory z Přerovska, by to znamenalo komplikace v osevním postupu.

„Dojde i k horšímu střídání plodin, snížení ploch, na nichž můžeme pěstovat krmné plodiny, a ohrožen bude i chov dojného skotu,“ nastínil Lichnovský s tím, že namísto nového určování ohrožených oblastí by stačil zdravý selský rozum.

„Eroze tady byla, je a bude. Víme, kde máme splachy, a tak tam kukuřici ani brambory nesázíme. Snažíme se únik ornice, které si nesmírně vážíme, minimalizovat sami. Nikdo nás poučovat nemusí,“ podotkl.

Svou půdu známe lépe

Oslovení zemědělci kritizují, že o pozemcích se rozhoduje „od stolu“, aniž by úředníci daný katastr znali. Tento názor zastává třeba i předseda Zemědělského družstva v Senici na Hané na Olomoucku Jaroslav Navrátil.

„Na půdě žijeme, je pro nás bytostně důležité se o ni starat a také to děláme. Úředníci by s námi měli spíš víc komunikovat. Své pozemky známe, víme, kde může co nastat, a snažíme se tomu předcházet,“ řekl.

Podle Navrátila ministerstvo dává zemědělcům za vinu, že cenná orná půda z polí mizí.

„Byl jsem na školení, kde se ten úbytek počítal. Když jsem si to ale podle toho vzorce přepočítal na náš podnik, byl ten výsledek nesmysl. Samozřejmě že nějaká erozní událost nastane. Ovšem když k tomu dojde a déšť spláchne jednu dvě fůry hlíny, naloží se a zaveze zpátky na pole. Za několik posledních let nám z polí neodtekla ani kávová lžička ornice,“ konstatoval Navrátil.

Pokud by ministerstvo zemědělství posvětilo rozšíření oblastí erozí silně ohrožených půd, pro senické družstvo by to znamenalo úbytek pěstované cukrové řepy a kukuřice o dvacet procent. Na plochách by se mohly pěstovat jen obiloviny.

„Už dnes přitom pěstujeme ze dvou třetin obiloviny, takto by jich bylo ještě víc,“ přiblížil.

Ohrožené kategorie stoupnou o desetinu

Šéf družstva také varoval, že někteří úředníci při mapování erozí v terénu chybují, zemědělci se o tom ale často ani nedozvědí.

„Reklamoval jsem jednu erozní událost. Na polní cestě byla žlutá hlína, na poli černá, ale už se nám dával za vinu únik půdy, přestože k žádnému nedošlo. Reklamace byla oprávněná,“ popsal Navrátil svou zkušenost.

V řadě případů ovšem podle něho úředníci družstva na erozní událost neupozorní. Ministerstvo zemědělství totiž založilo expertní skupinu, která se problémem zabývá.

„Jedním z výsledků jednání je, že kategorie silně ohrožených půd, na nichž se například nesmí pěstovat brambory, cukrová řepa nebo kukuřice, naroste pouze mírně, a to o jedenáct procent. Dojde též k rozšíření kategorie mírně erozně ohrožených ploch, na kterých bude možné tyto plodiny i nadále pěstovat při použití vhodných půdoochranných technologií,“ uvedl mluvčí ministerstva Vojtěch Bílý.

Původní návrh přitom počítal s rozšířením oblastí označených za silně erozně ohrožené z 25 na 65 procent.

Výsledný kompromis vítá Agrární komora ČR. „Erozních událostí podle Výzkumného ústavu meliorací a ochrany půdy stále ubývá. Současně je třeba říct, že nová pravidla budou znamenat pro zemědělce zpřísnění podmínek hospodaření. Dojde k navýšení středně erozně ohrožených ploch, jež budou fungovat ve dvou režimech podle přísnosti,“ řekl prezident komory Jan Doležal.

Širokořádkové plodiny

Současná varianta je pro zemědělce už přijatelnější, i když ji ještě neberou jako definitivní. Musí se nejdříve objevit ve strategickém plánu společné zemědělské politiky na období let 2023 až 2027, který loni schválila Evropská komise s ještě původním navýšením ploch. Změna tak bude muset být schválena během tohoto roku.

Doposud se půda rozdělovala do kategorií silně erozně ohrožená, mírně erozně ohrožená a erozí neohrožená. Ty určují, jakým způsobem lze hospodařit, aby docházelo k co nejmenším ztrátám ornice.

Podle ministra zemědělství Zdeňka Nekuly je změna nutná, aby nastavení lépe odpovídalo specifickým vlastnostem jednotlivých kategorií a začaly se využívat nové technologie.

„Mírně erozně ohrožené půdy rozdělíme do dvou podkategorií podle stupně ohrožení. Pro jednu začnou platit přísnější pravidla, u druhé v podstatě zůstanou zachovány současné postupy,“ nastínil.

Na silně erozně ohrožených půdách se nesmějí pěstovat širokořádkové plodiny, jako je kukuřice, brambory, řepa, bob setý, sója, slunečnice nebo čirok. Ty se sejí dál od sebe než obilí, proto mohou prudké deště snáze odnést hlínu, hlavně když je pole ve svahu.

Nově by se měly takto zařazené lokality rozšířit ze současných 54 600 hektarů orné půdy na 60 600. Změny mají platit od příštího roku.

  • Nejčtenější

Žena přecházela silnici vedle přechodu, řidič jedoucí na zelenou ji srazil

30. května 2024  17:30

Určením viny v případu sražení chodkyně autem se už týden zabývají policisté ze Šumperka, kteří...

Na váhu? Raději zaplatí pokutu. Na kamiony chybí páky, volá se po úpravě zákonů

30. května 2024  5:39

Způsoby, jak zlepšit stav silnic v Olomouckém kraji, hledají místní politici. Hejtmanství například...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Náklaďák pod okny každé dvě minuty. Kámen je potřeba, těžba ale vadí místním

24. května 2024  4:55

Loštice na Šumpersku si říkají metropole tvarůžků a cestovní ruch je pro ně důležitý. Proto je...

Natáčí se vánoční pohádka. Tři princezny na Bouzově zachraňují království

28. května 2024  14:25

Jedna z klapek letošní vánoční pohádky České televize Tři princezny cvakla také na státním hradě...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Prolezl jsem v Olomouci všecko, říká osmdesátiletý průvodce. Našel i poklad

26. května 2024

Premium Maluje obrazy, sbírá „parníky“ a hlavně zná Olomouc jako málokdo. Proto také Vladimír Gračka dělá...

Fotbalový stadion spolkl 200 milionů, ale podmínky pořád nesplňuje

31. května 2024  15:10

Sportovci na Hané zažívají trápení se stadiony a halami. Fotbalový stadion v Prostějově například...

Sigma oznámila první posilu. Z Plzně přichází útočník Kliment

31. května 2024  13:20

Na jednu stranu další třicátník v kádru, který potřebuje omladit, na druhou stranu pětinásobný...

Policie kvůli nahlášené bombě evakuovala školu v Hranicích, výbušninu nenašla

31. května 2024  8:05,  aktualizováno  11:25

Policisté od rána zasahovali na základní školy na Šromotově náměstí v Hranicích, kde jim byla...

Na tři měsíce se uzavře důležitá křižovatka v Olomouci, řidiče čekají omezení

31. května 2024  10:39

Rekonstrukce křižovatky ve Schweitzerově ulici nedaleko centra Olomouce omezí na tři měsíce dopravu...

Žádná tajná bokovka. S manželkou jsme rozvedeni, překvapil Petr Nedvěd

Generální manažer české hokejové reprezentace Petr Nedvěd (52) byl po divoké oslavě zlaté medaile z mistrovství světa...

Posedlost sexem, tíže lásky, nekrofilie. Gejšin příběh zmátl Japonsko

Vine se jím sex, mocná záliba v sexu. Rovněž láska. Neukojitelná, doslova vražedná. Onen příběh se odehrál v kulisách...

Brankář Dostál zklamal fanynky. Randí s finskou volejbalistkou, bývalkou Nečase

Neprůstřelný gólman Lukáš Dostál (23) byl hvězdou letošního mistrovství světa v hokeji. Nadšení z něj byli nejen mužští...

Hoši, nádhera, děkují celebrity za hokejové zlato. Pokáč baví vítěze písničkou

Česká hokejová reprezentace získala po čtrnácti letech zlato na mistrovství světa. Obrovský úspěch nadchl nejen...

Někteří mě mají za zlatokopku. Nenesu to lehce, říká manželka Ondřeje Kepky

Seznámili se na vysoké škole, kde on byl pedagog a ona studentka. Jsou spolu přes devět let a v budoucnu plánují i...