Pětitisícikoruna z roku 1919, kterou zajistili olomoučtí policisté při pokusu o její prodej na internetovém aukčním portálu. Na snímku lícová strana. | foto: Luděk Peřina, ČTK

Krádež prvorepublikové pětitisícovky je promlčená, stála by dva miliony

  • 2
Zloděj, který před lety ukradl z olomouckého muzea vzácnou prvorepublikovou pětitisícovku, se vyhne trestu. Jeho čin už je podle policie promlčený. Neplatí to ovšem o pokusu prodat tuto cennou státovku na internetové aukci, kde se objevila letos na jaře.

Pětitisícovka z depozitářů olomouckého Vlastivědného muzea zmizela před zhruba deseti lety. Policie případ otevřela letos v březnu, kdy se objevila v internetové aukci (psali jsme zde). Těsně před zásahem policie nabízel nejvyšší příhoz 1,8 milionu korun.

Vzácná pětitisícovka

Člověka, který se pětitisícovku snažil na internetu prodat, policisté obvinili. Podle dříve zveřejněných informací nejde o zloděje, který bankovku v muzeu ukradl.

„Byla vedena dvě trestní řízení. Jedno z nich bylo ukončeno z důvodu promlčecí doby. V případě druhého bylo zahájeno trestní stíhání jedné osoby, a to pro trestný čin legalizace výnosů z trestné činnosti,“ uvedla k případu zmizelé pětitisícovky policejní mluvčí Irena Urbánková. Bližší informace nechce policie kvůli probíhajícímu vyšetřování zveřejnit.

V oběhu byly pětitisícové státovky jen dvacet měsíců

Experti již dříve stanovili minimální hodnotu platidla na dva miliony korun. Formálně nejde o bankovkou, ale o takzvanou státovkou. A to proto, že ji nevydala národní banka, ale československá vláda. Vydala ji v roce 1919, v oběhu kolovaly pětitisícové státovky pouhých dvacet měsíců.

„Stejně jako další první československé státovky měly problematickou kvalitu a minimum ochranných prvků, takže se rychle objevily problémy s padělky,“ nastínil už dříve důvody historik a správce numismatické sbírky Vlastivědného muzea Filip Hradil.

Právě kvůli krátkému časovému období a nízkému počtu kusů se těchto pětitisícovek zachovalo velmi málo. Proto jsou tak cenné.

Olomoucká pětitisícovka je nyní už zpátky v trezoru Vlastivědného muzea. Příští rok by si ji ale podle ředitele muzea Břetislava Holáska lidé mohli prohlédnout na některé z výstav k příležitost 100. výročí vzniku Československa.

21. března 2017