Žák autoškoly nezastavil v Šumperku na stopce a srazil se s autem jedoucím po hlavní silnici. | foto: Policie ČR

Žák autoškoly projel stopku a naboural, dostal pokutu i pět trestných bodů

  • 148
Dost nešťastným způsobem pojal úsilí o získání řidičského průkazu žák autoškoly v Šumperku. Na křižovatce nedal přednost, přestože mu stopka přikazovala zastavit. Následovala srážka s autem jedoucím po hlavní silnici.

Nehoda se stala v pondělí dopoledne na křižovatce ulic Rooseveltova a Jeremenkova.

„Uchazeč o řidičský průkaz nerespektoval při cvičné jízdě dopravní značku Stůj, dej přednost v jízdě! a vjel do křižovatky v momentě, kdy z levé strany přijíždělo po hlavní silnici auto. Následně došlo k bočnímu střetu vozů,“ popsal policejní mluvčí Libor Hejtman.

Všichni účastníci vyvázli bez zranění, dechové zkoušky obou řidičů a instruktora autoškoly měly negativní výsledek.

Co však může řadu lidí překvapit je fakt, že plnou odpovědnost za nehodu nese v podobném případě žák autoškoly. Policisté mu tak na místě udělili pokutu ve výši 500 korun, přičemž mohli vyměřit až pětinásobek této částky.

Žák si také připsal ještě před získáním řidičského oprávnění pět trestných bodů. Pokud by stejný přestupek spáchal během dvanácti měsíců znovu, čekal by ho až půlroční zákaz řízení.

„Při nehodě vznikla škoda v celkové výši 120 tisíc korun, z toho na voze autoškoly činila 70 tisíc korun,“ doplnil Hejtman.

6. června 2023