Restaurátor Jaroslav Lakomý při rekonstrukci šindelové střechy na  historickém...

Restaurátor Jaroslav Lakomý při rekonstrukci šindelové střechy na historickém Geschaderově domě v Šumperku. | foto: Rostislav Hányš, MF DNES

Střechu domu oběti inkvizice opravuje restaurátor, je třeba 50 tisíc šindelů

  • 4
Jedna z nejcennějších historických staveb na Šumpersku, která má také svůj smutný příběh, dostává v těchto dnech novou šindelovou střechu. Nádherný středověký Geschaderův dům v Šumperku už novou krytinu nutně potřeboval. Restaurátor Jaroslav Lakomý pokrývá středověkou stavbu novým dřevěným šindelem.

Poslední  celková rekonstrukce historického objektu proběhla v letech  1994–1995. „V roce 2016 prošly částečnou opravou krovy a nyní jsme přistoupili k výměně šindelů, které už byly ve velmi špatném stavu,“ sdělila vedoucí oddělení správy domovního majetku města Lenka Salcburgerová.

Novou střechu i opravy krovů má na starosti restaurátor Jaroslav Lakomý. „Šindele už nutně potřebovaly vyměnit. Naštěstí se to stihlo ještě včas. Nezatékalo tam, takže krovy jsou až na drobnosti v pořádku,“ zhodnotil restaurátor.

Postupně odstraňuje už dosluhující krytinu a nahrazuje ji novou. Rekonstrukci střechy Geschaderova domu považuje za svou dosud nejzajímavější práci. 

„Střecha je mansardová, poměrně členitá, plná úžlabin, nároží a vikýřů, takže je pořád potřeba řezat, upravovat. Celkem bude na střechu potřeba kolem padesáti tisíc šindelů,“ vyčíslil Lakomý.

Přitlouká je speciálními nerezovými hřebíky, které jsou výrazně užší než běžné. „Šindele se tak při přitloukání neštípou,“ vysvětlil.

Šindele jsou z Beskyd

Dřevěnou krytinu vyrobili řemeslníci ze smrkového dřeva ručním štípáním ve Velkých Karlovicích v Beskydech. Dodavatel zajistil rovněž její impregnaci proti hnilobě, plísním a houbám. 

„Po dokončení dostane celá střecha ještě ochranný nátěr. Ten se bude opakovat po třech letech a potom vždy po pěti letech. Životnost šindelové střechy by se tak měla výrazně prodloužit, odhadem až na padesát let,“ vysvětlil restaurátor.

Současně s výměnou krytiny opravuje také vikýře a mění měděné okapy a další klempířské prvky. Dojde i na renovaci komínů a nové hromosvody. Celkové náklady přesáhnou pět milionů korun.

Geschaderův dům je v národním seznamu nemovitých kulturních památek. Původně renesanční dům ze 16. století  patřil původně k blízkému dominikánskému klášteru. V 17. století jej koupila rodina Peschkeova vyrábějící tehdy velmi žádanou látku zvanou trip.   Objekt prošel  v 18. století úpravami ve stylu pozdního baroka.

Pláteníka Peschkeho nezlomilo ani kruté mučení

Pláteník Heinrich Peschke a jeho manželka se stali oběťmi čarodějnických procesů. Peschke se nedoznal k čarodějnictví ani po nejtěžším opakovaném mučení.

Byl tak jedinou obětí šumperských procesů, kterou inkvizitor nezlomil. Na následky krutého týrání však zemřel.

Rodina Peschkeova patřila tehdy k nejbohatším v Šumperku a její majetek se soudnímu tribunálu, který rozhodoval o odsouzení lidí obviněných z čarodějnictví, velmi hodil. 

Vše včetně domu propadlo inkvizičnímu tribunálu, který využil tento majetek na hrazení svých nemalých výloh. Lukrativní dům pak získal velmi levně jeden z inkvizičních soudců Franz Ferdinand Gaup.

Název má po obchodníku Geschaderovi

Svůj dnešní název nese dům po posledním majiteli, obchodníkovi Aloisi Geschaderovi. Od roku 1901 je v majetku města, které tam po první světové válce zřídilo městské muzeum. 

Po přestěhování muzea v padesátých letech sloužil přes třicet let jako okresní archiv. Po velké rekonstrukci před necelými třiceti lety tam vznikl Evropský dům setkávání. Později byla ve sklepení vybudována atraktivní expozice čarodějnických procesů.