Výpravu do skleníkových tropů lze zvládnout za jeden den, zrovna mají úrodu

  • 0
Sbírkové skleníky olomouckého Výstaviště Flora v olomouckých Smetanových sadech vydávají svou úrodu. Po zimní přestávce jsou opět přístupné veřejnosti. V únoru jsou otevřené v sobotu i v neděli od 9 do 16 hodin. Od března se otevírací doba rozšíří na více dní a posléze i prodlouží.

V subtropickém skleníku právě dozrává mnoho citrusů a kromě pomerančů, grepů a citronů mohou návštěvníci vidět i méně známé druhy.

„Například cedráty, které často připomínají velké citrony, ale používají se díky své silné vůni třeba v parfumerii. Nebo mandarinkám podobné kalamondiny, jež však mají kyselou dužinu a sladké oplodí. Na Filipínách se používá jejich šťáva k marinování nebo se plody vcelku dávají do salátů,“ zve Pavel Souček, vedoucí sbírkových skleníků ve Smetanových sadech.

V palmovém skleníku kvete druh banánovníku, jehož plody mají semena, a není vhodný k jídlu. Klasický banánovník roste v tropickém skleníku, kaktusový skleník se pyšní největšími kulovitými kaktusy v Evropě.

„Olomoucký skleníkový areál ukrývá celou řadu zajímavostí. Všechny čtyři Sbírkové skleníky – zvlášť v nynějším chladném počasí – stojí za návštěvu. Je to uklidňují výprava do tropů, která se dá stihnout za jediný den,“ uvedla Eva Fuglíčková, ředitelka Výstaviště Flora Olomouc.