VIDEO: Velký zátah policie ukončil zásobování Prostějovska drogovým gangem

  • 2
Rozsáhlou skupinu výrobců a distributorů drog, kteří marihuanou a zřejmě i pervitinem zásobovali regionální trh, odhalili prostějovští kriminalisté. Při domovních prohlídkách v rámci zátahu, kterého se zúčastnilo na sedm desítek policistů, detektivové našli drogy, zbraně a statisíce korun v hotovosti.

Podle zástupce šéfa prostějovské policie Tomáš Adama kriminalisté na případu pracovali několik měsíců. Při největší protidrogové operaci za posledních deset let pak zatkli devět lidí ve věku od 18 do 48 let.

Sedm z nich policie obvinila ze zločinu nedovolená výroba a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy, za který u soudu hrozí až deset let vězení.

„Vyšetřování je na začátku a není vyloučeno, že se počet obviněných ještě rozšíří,“ sdělil Adam. Kriminalisté chtěli, aby dva výrobci skončili ve vazbě, soud však do vazby poslal jenom jednoho. Zbytek zůstal na svobodě. 

Podle mluvčího prostějovské policie Františka Kořínka bylo součástí celé operace devět domovních prohlídek nebo prohlídek nebytových prostor.

„Policisté mimo jiné zajistili větší množství rostlinné hmoty a větší množství bílé krystalické látky, jednu indoorovou pěstírnu konopí, dvě krátké střelné zbraně a finanční hotovost v řádu stovek tisíc korun,“ popsal.

Nalezené drogy i zbraně budou zkoumat odborníci

První testy prokázaly, že jde o drogy. Ačkoliv to policie nepotvrdila, s největší pravděpodobností jde o marihuanu a pervitin.

„Testy ukázaly přítomnost omamných a psychotropních látek. Pro přesnou kvalifikaci budou zajištěné látky podrobeny odbornému zkoumání na specializovaném pracovišti, kterým je odbor kriminalistické techniky a expertíz,“ vysvětlil mluvčí policie.

„Zkoumání zjistí přesné množství zajištěných látek, jejich složení a obsah s upřesněním, o jaké konkrétní omamné a psychotropní látky se jedná. Odborné zkoumání bude provedeno také u zajištěných zbraní, a to včetně prověření, zda s nimi v minulosti nebyl spáchán trestný čin,“ dodal.

Bližší podrobnosti k případu zatím policie nechce sdělit, aby nehrozila vyšetřování.