Vizualizace podoby nákupního centra Galerie Prostějov, kterou plánovala v centru města za miliardu korun postavit společnost Manthellan.

Vizualizace podoby nákupního centra Galerie Prostějov, kterou plánovala v centru města za miliardu korun postavit společnost Manthellan. | foto: Manthellan

Za zrušené nákupní centrum chce developer po Prostějovu nově 40 milionů

  • 4
Odškodné ve výši zhruba 40 milionů korun požaduje po Prostějovu developerská společnost Manthellan za to, že v centru města nemohla investovat miliardu korun do stavby obchodního domu Galerie Prostějov. Finanční požadavek na náhradu vynaložených nákladů a ušlého zisku obsahuje návrh na mimosoudní vyřešení sporu, který Manthellan zaslal radnici.

Podle primátora Františka Jury návrh společnosti Manthellan na mimosoudní vyřešení vleklého sporu obsahuje požadavek na náhradu vynaložených nákladů ve výši 20 milionů korun. O této částce firma nehodlá dál diskutovat.

„Druhou položku představuje požadavek na zaplacení ušlého zisku v hodnotě 20 milionů korun, kde je Manthellan ochoten přistoupit na nabídku městských pozemků v hodnotě 15 milionů,“ dodal.

Návrh Manthellanu by měli za dva týdny projednat radní a poté navrhnou usnesení pro zastupitele, které bude podle Jury zřejmě obsahovat kladnou i zamítavou variantu.

Na zastupitelstvu poté bude, zda návrhu vyhoví, nebo jej odmítne, což může vyústit v žalobu. Jura podotkl, že soudy už dříve rozhodly o absolutní neplatnosti smluv města s firmou Manthellan.

Galerie Prostějov měla vzniknout v centru města v místě, kde stojí kulturní a společenský dům. Projekt nákupního centra se nepodařilo uvést v život poté, co radnice v roce 2018 po poradě s právníky změnila názor na platnost smlouvy o smlouvě budoucí z roku 2010, která se týkala přípravy tohoto podnikatelského záměru.

Stanovisko radnice v roce 2019 podpořil odvolací soud, který potvrdil zneplatnění smlouvy s developerem. Investor posléze podal dovolání k Nejvyššímu soudu, avšak neuspěl.

V roce 2018 radnice podala žalobou na vyklizení pozemků, které v centru Manthellan využíval. Soud poté rozhodl, že nájemní smlouva na pozemky, na nichž developer plánoval centrum postavit, je také neplatná. Firma následně v roce 2019 v předžalobní výzvě požadovala po radnici 320 milionů jako náhradu škody, po mediaci ze svých požadavků slevila.

,