ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Leila Hamdanovápro iDNES.cz

Pacientům brala krev opilá zdravotní sestra, nadýchala přes jedno promile

  • 8
Do jedné z přerovských ordinací vyjížděli v pondělí policisté poté, co tamní lékařka oznámila, že její zdravotní sestra je v práci nejspíš opilá. Dechová zkouška to následně potvrdila.

Lékařka se obrátila na linku 158 s žádosti o příjezd hlídky a provedení testu na alkohol před osmou ráno. Mimo jiné uvedla, že sestra, která je zřejmě pod vlivem alkoholu, odebírala pacientům krev.

„Po příjezdu policistů se zdravotní sestra dobrovolně podrobila dechové zkoušce, která skončila výsledkem 1,19 promile. Opakované měření ukázalo hodnotu 1,25 promile,“ uvedla policejní mluvčí Marie Šafářová.

„Žena tak vykonávala zaměstnání ve stavu vylučujícím způsobilost, který si přivodila vlivem návykové látky. Mohla ohrozit život či zdraví lidí nebo způsobit značnou škodu na majetku,“ dodala.

Sestra je nyní podezřelá z trestného činu ohrožení pod vlivem návykové látky, za což jí hrozí pokuta, zákaz činnosti a v krajním případě až roční vězení.

Podobný případ se v kraji stal v prosinci 2019, kdy policisté vyjížděli do ordinace dermatoložky z Prostějova, kam je přivolala sama lékařka, neboť chtěla ohlásit, že jí pacientka utekla bez zaplacení zákroku. Ukázalo se ale, že doktorka výkon zkazila a navíc je opilá.

O dva roky dříve zase policisté řešili během jednoho dopoledne dokonce hned dvakrát lékařku ze Šumperska. Nejdříve ji na základě oznámení usvědčili z ordinování se dvěma promile a nedlouho poté ji hlídka přistihla při řízení auta.