Požár domu ve Chválkovicích způsobil škodu za deset milionů. | foto: HZS Olomouckého kraje

Požár domu s restaurací v Olomouci někdo založil úmyslně, viník se ale nenašel

  • 0
Rozsáhlý požár domu s restaurací v Olomouci-Chválkovicích z letošního dubna byl založen s největší pravděpodobností úmyslně, vyplývá z výsledků vyšetřování hasičů. Policie tento týden případ odložila, viníka se zjistit nepodařilo, řekla mluvčí olomoucké policie Petra Vaňharová.

Podle policie požár, který likvidovalo pět desítek hasičů, způsobil škodu deset milionů korun. V péči záchranářů tehdy skončili obyvatelé domu, kteří se nadýchali kouře.

„V rámci šetření jsme vyloučili veškeré technické závady nebo jiné možnosti vzniku požáru. S největší pravděpodobností se jednalo o úmyslné zapálení a s tím jsme případ předali policii,“ řekl mluvčí hasičů Zdeněk Hošák.

Policistům se však viníka ztotožnit nepodařilo, případ tak v těchto dnech odložili. „Věc byla odložena, jelikož se nepodařilo zjistit skutečnosti opravňující zahájit trestní stíhání. Škoda byla vyčíslena na deset milionů korun,“ uvedla mluvčí policie.

Policisté po požáru uvedli, že případ prověřují pro podezření ze spáchání přečinu obecného ohrožení z nedbalosti, za který hrozí sazba až pět let vězení.

Rodinný dům s restaurací začal v Olomouci-Chválkovicích hořet časně ráno v sobotu 1. dubna. Při příjezdu prvních jednotek hořela celá střecha budovy, hrozilo zřícení konstrukcí.

Požár byl založen úmyslně

Oheň zasáhl rodinný patrový dům, v jehož spodní části se nacházela restaurace. Na místě zasahovalo zhruba 50 hasičů ze šesti profesionálních a dobrovolných jednotek, požár zcela zlikvidovali kolem poledne. O tom, že by mohlo jít o úmyslné zapálení objektu, svědčilo i to, že hořelo na více místech najednou.

Obyvatelé domu se nadýchali kouře. Policisté, kteří na místo přijeli, je našli v zadní části hořícího domu.

„Navázali kontakt s ohroženými osobami uvnitř budovy a poté hasicími přístroji ze služebních vozidel eliminovali plameny v místě možného úniku, a tím ženě a muži dopomohli opustit zasažený objekt. Další zasahující policisté zajistili evakuaci sedmi obyvatel z přilehlých domů,“ uvedla tehdy policejní mluvčí.

Požár domu ve Chválkovicích se zařadil ohledně výše škody mezi největší požáry v Olomouckém kraji v letošním roce.

Řadí se k nim také požár průmyslové haly na výrobu pelet a briket v Července na Olomoucku, která hořela 16. září a škoda podle odhadů překoná 12 milionů korun. Mezi velké se řadí i požár rodinného domu v Moravičanech na Šumpersku, jehož škodu vyčíslil majitel na 20 milionů korun.

,