Požár starého domku v Mikulovicích na Jesenicku (7. listopadu 2023) | foto: Hasiči Olomouc

Na Jesenicku vyhořel zchátralý dům, hasiči v něm našli mrtvého člověka

  • 0
Při hašení požáru domu v Mikulovicích na Jesenicku našli hasiči mrtvého člověka. Na vyšetřování příčin požáru spolupracují s policií, nejpravděpodobnější variantou se zatím jeví nedbalost při manipulaci s otevřeným ohněm, uvedli dnes na síti X. Vzniklá škoda zatím nebyla vyčíslena.

K požáru starého domku, z něhož stoupal hustý kouř, vyjely do Mikulovic kromě místní jednotky také hasiči ze Zlatých Hor a Širokého Brodu v úterý krátce před devátou večer. Uhasit museli větší množství hořícího odpadu a jiných uskladněných věcí.

V přízemní části budovy, nejvíce zasažené požárem, nalezli člověka bez známek života. Plameny prostoupily i do horního patra a střechy budovy, která byla podle hasičů opuštěná a ve špatném stavu.

„Jednotky postupně likvidovaly zahoření i v části záklopu stropu, zde malá ohniska pomocí termokamery dohledaly, odkryly a celkově likvidovaly,“ nastínil mluvčí krajského hasičského sboru Zdeněk Hošák.

Při vyšetřování příčiny vzniku požáru hasiči spolupracují s policií. „Jako jedna z nejpravděpodobnějších variant se nabízí nedbalost při manipulaci s otevřeným ohněm,“ sdělil Hošák.

Druhý požár domu v kraji za jeden den

Policie uvedla, že vyšetřování je zatím na počátku. „Je nutné vyčkat, až požářiště zcela vychladne. Teprve poté je možné kompletní ohledání místa za účasti soudního lékaře. Žádné bližší informace tak zatím nelze sdělit,“ řekl ráno policejní mluvčí Libor Hejtman.

Podle starosty Romana Šťastného šlo o opuštěný dům patřící firmě, která poblíž sídlí, žádní bezdomovci ale v něm trvale nepřebývali.

„Bydlelo se tam ještě relativně nedávno, ale teď to bylo opuštěné a podle mých informací se chystalo zbourání. Samozřejmě je možné, že takto opuštěnou budovu, jak už to tak bývá, nějaký člověk bez domova využíval k přespávání, ale potvrzené to nemám,“ sdělil Šťastný.

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz

V Olomouckém kraji šlo během úterka už o druhý požár rodinného domu. V brzkých ranních hodinách museli hasiči vyjet i do olomoucké čtvrti Černovír, kde se plameny velmi rychle rozšířily na celou budovu. Podle vyšetřovatelů požár někdo úmyslně založil.

7. listopadu 2023

,