Pohlednice Krteček, konto Bariéry | foto: Profimedia.cz

Malování postav z Večerníčků není trestné, řekl soud a Pirátku zprostil

  • 82
Okresní soud v Šumperku dnes rozhodl, že krajská radní Zdeňka Dvořáková Kocourková, která byla obžalovaná za možné porušení autorských práv, byla zproštěna obžaloby. V minulých letech totiž malovala v dětských pokojích postavičky z Večerníčků a animovaných filmů.

„Skutek, který je uvedený v obžalobě totiž není trestným činem. Obžalovaná se práva na odvolání vzdala, ale i přes to rozhodnutí ještě není pravomocné, jelikož se ještě nevyjádřil státní zástupce,“ vysvětlil mluvčí Okresního soudu v Šumperku René Braun.

Mluvčí doplnil, že co se bude dít dál, záleží právě na tom, jestli státní zástupce podá odvolání nebo ne. Dvořákové hrozilo odnětí svobody na šest měsíců až pět let, peněžitý trest nebo propadnutí věci.

Případ zahájilo anonymní udání, které bylo posláno z Olomouce a adresováno na oddělení hospodářské kriminality v Šumperku. Jednalo se o otázku autorských práv na postavičky makové panenky, krtečka nebo Rákosnička na stěnách dětských pokojíčků.

Nynější radní Olomouckého kraje malovala obrázky na stěny v domácnostech devět let od roku 2010.

Pirátská radní malovala postavy z Večerníčků na stěny. Teď za to stojí u soudu

„Byla to moje srdcovka, malování mě nikdy neživilo. V některých případech jsem malovala za odměnu, na základě platného živnostenského oprávnění. Obžalována jsem pouze za malby, které jsem namalovala v soukromých dětských pokojíčcích,“ popisuje Dvořáková Kocourková.

Zdeňka Dvořáková Kocourková také upozornila, že žádná z jejích prací, za které byla obžalovaná, není ve veřejném prostoru.

V sms zprávě napsala: „Zázraky se dějí. Můj obhájce, Michal Šalomoun, u soudu prokázal, jak vysoce erudovaný je.“

,