Stabilní dodávky čisté vody má čtyřem obcím z Olomoucka nově zajistit úpravna...

Stabilní dodávky čisté vody má čtyřem obcím z Olomoucka nově zajistit úpravna vody vybavená nanofiltrační jednotkou. | foto: www.smv.cz

Čtyřem vesnicím z Olomoucka nově čistí vodu nejmodernější nanotechnologie

  • 0
Špičková technologie nanofiltračních membrán, která je touto formou použita zřejmě poprvé ve střední Evropě, má nově zajistit stabilitu dodávek pitné vody necelým dvěma tisícovkám lidí ze čtyř obcí na severu Olomoucka. Zdrojem je jim totiž řeka Bystřice, jejíž znečištění v uplynulých letech opakovaně způsobovalo problémy.

Nanofiltrační jednotka nově slouží v úpravně vody v Domašově nad Bystřicí, ze které jsou kromě této obce zásobovány ještě Jívová, Hraničné Petrovice a Horní Loděnice.

„Kvalita pitné vody ve vodovodu Domašov dlouhodobě trpěla kvůli častému znečištění Bystřice. To dosáhlo i několikrát ročně takové míry, že jsme museli přistavovat cisterny. Díky nové technologii dokážeme nečistoty odstranit a obyvatelům celoročně zajistit vodu v nejvyšší kvalitě,“ shrnul Martin Bernard, ředitel společnosti Moravská vodárenská, jež úpravnu provozuje.

Problémy s vodou z Bystřice v posledních letech sílí i kvůli klimatickým změnám – častější sucha oslabují vydatnost toku. Navíc se do otevřeného koryta dostávají nečistoty, s nimiž si dosavadní technologie nedokázaly poradit.

Nemuselo jít přitom ani o chemikálie, například na podzim roku 2017 látky z rozkládajících se větví a listí společně s odpadem z kácení snížily kvalitu vody natolik, že lidé byli odkázáni na cisterny nepřetržitě více než měsíc.

„Během posledních patnácti či dvaceti let klesl průtok Bystřice skoro o padesát procent,“ řekl tehdy starosta Hraničných Petrovic Drahomír Havlík s tím, že tak malé množství vody nedokáže odplavit všechny nečistoty.

Úpravna vybavená nanotechnologiemi nyní podle Bernarda naopak dokáže vodu dokonce zbavit i nežádoucího zabarvení a rovněž z ní odfiltrovat v současnosti velmi diskutované mikroplasty.

„Také dokážeme zvýšit účinnost odstraňování zbytků léčiv či pesticidů a současně ve vodě zůstává zachován sodík, hořčík a další tělu prospěšné látky,“ dodal ředitel.