Ingeborg Fialová (vlevo) z Centra judaistických studií olomoucké Univerzity...

Ingeborg Fialová (vlevo) z Centra judaistických studií olomoucké Univerzity Palackého přebírá z rukou Sigrid Jalkotzy-Degerové cenu od rakouského Fóra pro světová náboženství za mezináboženský dialog. | foto: Stanislav Heloňa, MAFRA

Judaistika olomoucké univerzity získala ocenění za mezináboženský dialog

  • 0
Vůbec poprvé putovalo tento týden ocenění od rakouského Fóra pro světová náboženství za hranice naší sousední země. A to do Olomouce pro Centrum judaistických studií Kurta a Ursuly Schubertových na filozofické fakultě a pro jeho zakladatelku profesorku Ingeborg Fialovou.

Fialová v olomoucké kapli Božího Těla v konviktu převzala Pamětní cenu Kurta Schuberta za mezináboženský dialog. Fórum pro světová náboženství ji udělilo již pošesté, získal ji už například bojovník proti nacismu a přeživší nacistických koncentráků Marko Feingold či mecenáš náboženských institucí a bývalý primátor Štýrského Hradce Alfred Sting.

Cena je pojmenovaná po vídeňském profesorovi Kurtu Schubertovi, jenž v rámci judaistických studií patřil mezi nejvýznamnější evropské vědce. Vazbu měl i na Olomouc, po jeho smrti v roce 2007 získalo zdejší centrum velkou část jeho knihovny.

„Kurtu Schubertovi se za 2. světové války jako studentovi podařilo zachránit rozsáhlou knihovnu rabínského semináře ve Vídni. Po válce se stal rektorem Vídeňské univerzity, kde přednášel judaistická témata,“ popsala mluvčí Univerzity Palackého Gabriela Sýkorová Dvorníková.

Od 60. let Schubert podporoval zakládání center judaistických studií v různých městech. Vznik toho olomouckého v roce 2004 považoval na sklonku života za svůj poslední důležitý úkol.