Herec Petr Čtvrtníček (u mikrofonu) je mediální tváří očkovací kampaně proti covidu-19, kterou představil spolu s ministrem zdravotnictví Vlastimilem Válkem v Olomouci. | foto: Libor Teichmann, MF DNES

Očkujte se, nabádal během kampaně v Olomouci herec Petr Čtvrtníček

  • 4
Očkování proti koronaviru snižuje riziko postcovidového syndromu. Uvedl to ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) při návštěvě Fakultní nemocnice Olomouc, kam zavítal v rámci podzimní očkovací kampaně proti covidu-19. Její mediální tváří je známý herec Petr Čtvrtníček, který na konci září 2020 covid prodělal a skončil dokonce na týden na jednotce intenzivní péče.

„Prošel jsem středně těžkým covidem, to bylo ještě před první vakcínou,“ uvedl herec.

Začátkem listopadu téhož roku zemřel na covid jeho otec. „Mohl by tu ještě být, kdyby byla vakcinace, která teď už je,“ dodal Čtvrtníček. Teď chce proto přispět k tomu, aby se k očkování odhodlalo co nejvíce lidí.

Za poslední týden se v olomoucké fakultní nemocnici nechalo proti koronaviru naočkovat některou z dávek 798 zájemců.

Nemocnice nabízí možnost vakcinace v úterý, ve středu a ve čtvrtek, a to v očkovacím centru v budově P. Středa je vyhrazena pouze pro objednané. Proti nákaze očkují i praktici.

Kampaň funguje, zdůrazňuje ministr zdravotnictví

Kampaň podle ministra zdravotnictví funguje. Počet těch, kdo se nechávají očkovat, se v Česku pohybuje mezi 10 a 15 tisíci denně, poslední dny je to zhruba 13 tisíc lidí. Čísla jsou podle Válka dvojnásobná než před kampaní.

Ministerstvo zdravotnictví chce do konce roku přeočkovat dva miliony lidí. „V České republice jsou k dispozici nejnovější vakcíny proti covidu-19, navíc plně hrazené ze zdravotního pojištění. Každý tak má možnost se proti těžkému průběhu onemocnění chránit,“ zdůraznil Válek.

Součástí kampaně je i putovní výstava, která má za cíl připomenout preventivní opatření zabraňující šíření infekčních nemocí.

V kraji eviduje ministerstvo za poslední týden nově 332 případů nákaz koronaviru, o týden dřív to bylo 254. Před rokem statistiky vykazovaly kolem 6 100 nakažených týdně.