Kauza Autostráda, s níž je spojen bývalý náměstek hejtmana Michal Zácha, otřásla ODS na Přerovsku.

Kauza Autostráda, s níž je spojen bývalý náměstek hejtmana Michal Zácha, otřásla ODS na Přerovsku. | foto: Pomáháme městu – ODS a nezávislé osobnosti

Už žádné černé duše. ODS po kauze oživuje zrušené buňky strany na Přerovsku

  • 1
Občanská demokratická strana se snaží na Přerovsku znovu postavit na nohy. Po rozhodnutí republikového vedení tam v důsledku korupční kauzy Autostráda členové přišli o svá domovská sdružení, ve stanoveném termínu se jich ale vrátila méně než polovina.

Jména spojená s kauzou už ve straně nejsou, pryč jsou i lidé, které roky nikdo neviděl. Do krajských voleb jde zástupce okresu na hranici volitelnosti.

Republikový sněm ODS zrušil oblastní sdružení Přerov v polovině prosince. Tedy měsíc poté, co Národní centrála proti organizovanému zločinu zasahovala na krajském úřadě a dalších místech kvůli podezření na manipulaci veřejných zakázek na krajské dopravní stavby.

Detektivové zadrželi i nyní už bývalého náměstka hejtmana pro dopravu Michala Záchu a podnikatele Roberta Knoblocha. Oba vysoce postavení členové ODS na vyzvání ze strany odešli.

S odnětím oblastní licence zaniklo devět místních sdružení. Ve lhůtě tří měsíců, kterou si strana dala, vznikla čtyři, a to v Týně nad Bečvou, Kojetíně, Podolí a Přerově. Letos by mohl přibýt i Lipník nad Bečvou.

Členstvo kleslo pod polovinu

„Stavy byly vyšší, určitě se dalo čekat, že dojde k poklesu. Celkově jsme na menší polovině, zhruba přes padesát lidí,“ řekl krajský předseda ODS a poslanec Martin Major.

„Limit platby členských příspěvků je konec března. Uvidíme přesné číslo na konci měsíce. Někoho kauza zasáhla v tom, jak vnímá a cítí politiku, a pokračování zvažoval. Myslím, že členové ještě budou přibývat, ačkoli v nejbližších měsících se asi nedostaneme na předchozí čísla,“ míní.

„Lidé, kteří se nyní hlásí, jsou sami za sebe, nemáme tam žádné černé duše,“ ubezpečuje.

Aby mohlo mít Přerovsko ve straně opět slovo, potřebuje získat zpět vlastní oblastní sdružení odpovídající zhruba okresu.

„Teď jsou jen místní sdružení, nejmenší jednotky. Oblast pořád není. Cílem vedení regionu je, aby se rozjela do konce roku,“ nastínil Major.

Oblastní licenci totiž uděluje republikový sněm ODS a ten je přibližně dvakrát do roka. „Příští má být někdy v listopadu,“ řekl Major, jenž spolupodepisoval dopis z celostátního vedení, kde strana členům vysvětlovala, co se stalo.

Už bez kontroverzních jmen

Dát ODS na Přerovsku opět dohromady dostali za úkol Petr Caletka, jenž se po obviněném Záchovi stal novým přerovským zastupitelem, radní Petr Kouba a Jakub Navařík, který nahradil Záchu v radě města.

„V Přerově jsme z 91 na 39 členech. Ostatním k pondělí skončilo členství. Měli jsme dost lidí narozených třeba v 60. letech i starších, ti se vyjádřili, že vzhledem k věku zůstanou podporovateli, ale nemají zájem o registraci,“ sdělil Caletka.

„Pak jsme měli členy, které nikdo neznal a třeba pět let neviděl, neměli jsme na ně ani telefon. Když se nevyjádřili, neurgovali jsme je. Žádná pikantní jména,“ dodal s tím, že nabídku dostali i Igor Kraicz a Marcel Kašík.

Podle Deníku N si Kraicz od Knoblocha půjčil dva miliony korun, Seznam Zprávy zase odkázaly na policejní spis s informací, že Kašík oběma spravoval finance.

„Nechci je z ničeho vinit, každopádně nám rozhodování sami usnadnili. Zároveň jsme měli jednotky zájemců, kteří členy nebyli a nyní to vzali jako impulz,“ sdělil Caletka.

Kauza se váže ke kraji, ne k magistrátu

„Osobně se nám to celé těžko kousalo, jelikož vše se točí kolem Olomouce a krajského úřadu, kdežto Přerova, radnice nebo našeho místního sdružení se to tolik netýká. Ale chápeme, že byli od nás, a bereme vše sportovně,“ přiblížil náladu Caletka.

Odkazoval tím i na výsledky externího auditu, o němž rozhodli v prosinci přerovští zastupitelé. Prověřeno bylo patnáct veřejných zakázek z let 2018 až 2023, kdy byl Zácha v radě města. Žádné systémové porušení zákona kontrola neobjevila.

„Pan Zácha není podezřelý, že páchal korupci v Přerově. Aspoň policie nic takového neřekla. Dokonce ani magistrát nebyl vyšetřován za korupci, u nikoho z úřadu nebyla provedena žádná prohlídka,“ řekl na únorovém jednání zastupitelstva tajemník magistrátu Petr Mlčoch.

„Policie magistrát sledovala minimálně dva roky a nekonstatovala, že by tu došlo k jakémukoliv porušení zákona o zadávání veřejných zakázek,“ podotkl.

Dopad kauzy nemusí být pro přerovskou ODS fatální

Primátor Petr Vrána (ANO) zdůraznil, že interní audit zkontroluje i zakázky malého rozsahu.

Podle politologa Jakuba Lyska z Univerzity Palackého bude dopad kauzy na členskou základnu ve výsledku chvilkovou záležitostí.

„Je dobře, že ke snaze o obnovu došlo. ODS má každopádně ve společnosti dlouhodobou podporu u lidí, kteří jsou nyní padesátníci a vydělali na ekonomické transformaci 90. let. Je to strana, jež asi z politické scény v kraji nezmizí kvůli jedné kauze,“ míní Lysek.

ODS může podle politologa při podzimních volbách utrpět spíše jen zhruba jednoprocentní ztrátu, protože voliči se budou rozhodovat především na základě dění na celostátní scéně.

Přerovsko má přesto na kandidátce svého reprezentanta Jakuba Navaříka až na osmém místě, kdežto před čtyřmi lety byl Zácha čtyřkou a nakonec poskočil na druhé místo. ODS získala v kraji sedm zastupitelů.

„Pan Navařík je na kandidátce limitně volitelný. Je to signál i pro Přerov, že s nimi hodláme nadále spolupracovat,“ komentoval to Major.