K divokému praseti, které zápasilo s vodou v lázeňském bazénu, zavolali hosté Vojenské lázeňské léčebny Jeseníku hasiče.

K divokému praseti, které zápasilo s vodou v lázeňském bazénu, zavolali hosté Vojenské lázeňské léčebny Jeseníku hasiče. | foto: HZS Olomouckého kraje

Divočák v bazénu či motorkář v blátě. Kuriózní akce hasičů roku 2014

  • 4
Nejen k dopravním nehodám a požárům vyráželi v uplynulém roce hasiči z Olomouckého kraje. Vypořádat se museli i s netradičními zásahy, při nichž sundávali mývala ze střechy, lovili divočáka z lázeňského bazénu či muže z kontejneru na elektroodpad.

1. Divočák uvázl v bazénu

Mezi ty nejkurióznější patří výlov divočáka, který nedopatřením skončil v lázeňském bazénu v Jeseníku. Vyděšené zvíře se samo nedokázalo dostat zpátky na pevnou zem, a tak mu museli pomoci právě hasiči, kteří do vody ponořili žebřík.

„Pomoc hasičů se mu ale zřejmě nelíbila, protože velitele zásahu na závěr odměnilo několika oděrkami a modřinami a bez rozloučení uteklo do volné přírody,“ říká mluvčí hasičů Vladimíra Hacsiková.

2. Motorku pohltilo bahno

O necelý týden později pak tahali přerovští hasiči z bláta nejen motorku, ale i jejího majitele. Motorkář v Majetíně na Přerovsku zkoušel sílu svého stroje v nebezpečném terénu až skončil po krk v blátě. „V jednu chvíli sám bojoval o záchranu života. S několika kamarády se pak mnohokrát neúspěšně snažil vytáhnout krosovou motorku na břeh,“ popisuje Hacsiková.

Když zjistili, že to sami nezvládnou, povolali na pomoc hasiče. Ti člunem a za pomoci lan, trámků a desek asi za tři hodiny stroj z bláta vytáhli.

3. Za komínem seděl mýval

Další dva výjezdy mají hasiči spojené se zvířaty. Nejprve je v květnu lidé z Olomouce-Holice zavolali k domu v Revoluční ulici, kde v sedmimetrové výšce za komínem seděl mýval.

“Hasiči ho po příjezdu odchytili, a protože se nenašel majitel, vrátili ho do volné přírody,“ uvedla Hacsiková.

5. Pes si vyšlápl na túru a zaklínil se mezi skálami

Druhý případ řešili v červenci, kdy do skalní rozsedliny nedaleko Čertovy stěny spadl pes. Ten se připojil k turistům a šel s nimi na 5 kilometrů vzdálenou vyhlídku Čertova stěna.

„Uvnitř musel bohužel vydržet až do příjezdu hasičů, kteří lezeckou výbavou pejska z nedobrovolného vězení vyprostili. Celá záchranná akce měla šťastný konec, pejsek byl nezraněn. Hasiči ho po vytažení převezli do obce Vernířovice a předali starostce obce,“ popsala Hacsiková.

5. Muž uvázl v kontejneru na elektroodpad

Jenom hlava pak koukala v říjnu muži, který v Uničově uvízl v kontejneru na elektroodpad. Když přijeli hasiči na místo, nešťastník rychle vymýšlel způsoby, jakými se do kontejneru dostal a důvody, proč do něj lezl a nemohl ven.

„Hasiči vyndali čepy z otočného válce, dovnitř kontejneru vsunuli nastavovací žebřík, po kterém muž z kontejneru vylezl ven. Výtečník byl bez zranění předán policii,“ doplnila Hacsiková.

6. Kotě zachránili hasiči z hořícího domu

Náhoda tři dny před koncem roku zachránila život malému kotěti, které uvázlo v hořícím domě. Nikdo z jeho obyvatel nebyl doma, hasiči přesto zvíře našli a vynesli ven.

„Hasiči provedli důkladný průzkum v zakouřených prostorech, a i když byli informování, že obyvatelé nejsou doma, podařilo se jim z plamenů vyprostit malé kotě,“ informoval mluvčí krajských hasičů Zdeněk Hošák.