Na dálnici D1 havarovalo až dvacet aut, zranilo se osm lidí

  • 110
Až dvě desítky aut podle předběžných informací havarovaly při několika nehodách na dálnici D1 mezi Lipníkem nad Bečvou a Hranicemi na Přerovsku. Podle upřesněných informací záchranné služby se zranilo osm lidí a zasahoval i vrtulník. Provoz na dálnici byl krátce po devatenácté hodině plně obnoven.

Předběžné informace nejprve hovořily o devíti zraněných. Později mluvčí krajské záchranné služby Lenka Urbanová upřesnila, že se při nehodách zranilo celkem osm lidí.

„Jednu osobu jsme ošetřili na místě a sedm transportovali. Jednoho pacienta přepravila letecká záchranná služba do Fakultní nemocnice v Olomouci na oddělení urgentního příjmu. Jednalo se o středně těžké poranění, pacient byl celou dobu při vědomí a ve stabilizovaném stavu,“ uvedla.

Další pacienti byli podle Urbanové ošetřeni na chirurgiích v Přerově a v Hranicích. Podle mluvčí šlo o lehká zranění, oděrky na hlavě, pohmoždění hrudního koše nebo horních končetin.

Po nehodě byla dálnice ve směru z Olomouce na Ostravu zcela uzavřená, doprava byla odkloněna na vedlejší silnici. 

Před půl pátou odpoledne se podařilo zprovoznit alespoň odstavný jízdní pruh. Krátce po sedmé hodině večerní byl pak provoz zcela obnoven a dálnice je tak nyní opět průjezdná.

Řidiči podle hasičů na dálnici mezi Lipníkem a Hranicemi bourali po náhlé změně počasí. „V nehodách je celkově zhruba 15 až 20 aut, jde o sérii na sebe nenavazujících nehod,“ uvedl mluvčí hasičů.

Nehoda se podle mluvčího policie Hejtmana stala krátce před 13:30 mezi 304. a 306. kilometrem dálnice D1 ve směru z Olomouce na Ostravu. 

Podle mluvčího hasičů Radka Buryánka se nehody staly na třech místech. „V katastru obce Hrabůvka došlo ke srážce pěti aut, která zůstala rozházená na 300 až 400 metrech. Druhá nehoda se stala v katastru obce Milenov, tam by mělo být až deset aut. Při třetí nehodě dodávka narazila do vozidla silničářů, které odklánělo dopravu,“ řekl.

Buryánek dále uvedl, že v úseku je namrzlá vozovka. Mluvčí Ředitelství silnic a dálnic Jan Rýdl ale upřesnil, že podle dat z čidel měla dálnice teplotu 4,5 stupně.

Počasí na Přerovsku nicméně je proměnlivé, řidiče může potkat déšť se sněhem a silný vítr. Správci cest nabádají ke zvýšené opatrnosti.

Podle mluvčího hasičů Buryánka jsou nehody v této oblasti i mimo dálnici. „Máme s D1 nesouvisející nehodu také na silnici číslo 48 směr Nový Jičín na hranici Olomouckého a Moravskoslezského kraje. Jde o nehodu dvou dodávek, zraněny byly tři osoby, zasahuje také vrtulník zdravotnické záchranné služby. Nehoda dvou osobních aut bez zranění je i u obce Jezernice,“ doplnil Buryánek.

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz

,
Témata: Olomoucký kraj