Hasiči na Přerovsku celou noc bojovali s požárem skládky, hlídají i vzduch

  • 0
Přes deset jednotek hasičů se od pondělního večera do úterního rána zapojilo u Lipníku nad Bečvou do boje s velkým požárem tamní skládky. Na místo byla povolána i speciální pojízdná laboratoř, která monitoruje, zda se do vzduchu nedostávají nebezpečné látky.

Hustého kouře vycházejícího ze skládky si svědek všiml krátce před pondělní devatenáctou hodinou a poté ho oznámil na tísňovou linku.

„Operační středisko na místo postupně vyslalo pět profesionálních a dobrovolných hasičských jednotek z Lipníku nad Bečvou, Hranic, Přerova a Oseku nad Bečvou. Po příjezdu zjistily, že oheň hoří na ploše zhruba sto metrů čtverečních, nebylo nicméně jasné, do jaké hloubky skládka prohořívá,“ nastínil mluvčí krajského hasičského sboru Zdeněk Hošák.

Vzhledem k hustému kouři, v němž navíc mohly být i jedovaté zplodiny, hasiči zasahovali v dýchacích přístrojích a kvůli fyzicky náročnému zásahu se museli častěji střídat.

Požár skládky u Lipníku

„Dostatečné zásobování velkým množstvím potřebné vody vyřešili z nedaleké hydrantové vodovodní sítě. Na počátku zásahu také využili pomoc nakladače k prvotnímu rozhrnutí povrchu skládky, poté s pomocí bagru připravovali místo pro prolití k uhašení skrytých míst hoření uvnitř skládky,“ doplnil Hošák.

Ráno zasahující jednotky nahradily čerstvé síly, které mimo jiné přivezly velkokapacitní cisterny, a hasiči zřídili nové čerpací místo na řece Bečvě. Také dorazila pojízdná chemická laboratoř z Frenštátu pod Radhoštěm, která začala hlídat, zda se do vzduchu nedostávají ve větším množství jedovaté látky, žádné nebezpečné hodnoty ale dosud nezachytila.

„Dohašování požáru bude zřejmě pokračovat po celé pondělí, událost se doposud obešla bez zraněných,“ dodal v úterý ráno mluvčí krajského hasičského sboru.