Lyžařka jela do míst, kde hrozí laviny. Zraněnou ji vytáhl až vrtulník

  • 15
Navzdory varování horské služby vyrazil v Jeseníkách pár skialpinistů do míst, kde hrozí pád laviny. Žena se navíc na okraji lavinového katastru Velkého Kotle zranila a do rizikového terénu tak museli vyrazit také horští záchranáři. Nakonec ji do bezpečí dostal až vrtulník.

O tom, že je potřeba zachránit skialpinistku, se pracovníci dispečinku Horské služby Jeseníky dozvěděli v pondělí ve dvě hodiny odpoledne. Žena si poranila nohu.

„Dva skialpinisté středních let - žena s mužem - lyžovali ve volném terénu na okraji lavinového katastru Velkého Kotle v Jeseníkách,“ přiblížil na webu horské služby její pracovník Miroslav Černý.

Vzhledem k podmínkám, jež v horách panovaly, požádali zasahující horští záchranáři o spolupráci Leteckou záchrannou službu, protože jiný rychlý převoz zraněné ženy nebyl možný.

„Kvůli nedostupnosti vrtulníku v Ostravě a Olomouci musel přiletět vrtulník z Hradce Králové,“ doplnil Černý.

Horská služba zdůrazňuje, že lyžaři v těchto místech neměli vůbec co dělat.

„I přes lavinové nebezpečí, které horská služba vydala, se stále v tomto území pohybují lyžaři bez lavinového vybavení a hlavně se v těchto místech nemají vůbec pohybovat. Nejenom že riskují svoje životy. ale i životy záchranářů,“ zdůraznil Černý.