ilustrační snímek | foto: Michal Kamaryt, MF DNES

Jeseník se chystá převzít vytápění. Smlouvu máme do roku 2028, namítá firma

  • 0
Jesenická radnice udělala další krok k ukončení smlouvy s dodavatelem centrálního tepla ve městě, od níž si v budoucnu slibují levnější vytápění bytů. Nyní se zastupitelé ve velké většině přiklonili ke zrušení kontraktu s firmou Sateza, která doposud v Jeseníku zajišťuje centrální zásobování teplem.

„Vzhledem k tomu, že zastupitelstvo na svém nedávném zasedání jasně deklarovalo vůli ukončit smluví vztah s provozovatelem centrálního zásobování teplem, hledáme nejvýhodnější řešení pro občany, kteří jsou centrálně zásobováni teplem a teplou vodu,“ uvedl místostarosta Jeseníku Tomáš Vlazlo (Jeseník srdcem).

Jednou z možností je, že centrální vytápění převezme Stavební bytové družstvo (SBD) Jeseník, které spravuje 1 500 bytů, z nichž více než třetina je připojená na centrální vytápění. SBD je tak podle jesenického místostarosty logickým partnerem pro vyjednávání o budoucnosti celého systému zásobování teplem.

„Stavební bytové družstvo jako individuální majoritní odběratel tepla ze systému centrálního zásobování považuje za správné ucházet se o možné provozování centrálního vytápění pro své členy a další klienty,“ sdělil předseda představenstva SBD Vít Dorničák.

„Pro obyvatele Jeseníku bude jistě výhodnější, než kdyby jim teplo dodávala nadnárodní korporace zaměřená čistě na tvorbu zisku,“ dodal.

Změnit provozovatele centrální zásobování teplem (CZT) je dlouhodobý proces a Jeseník je teprve na začátku.

„V současné době provádíme ve spolupráci s externími odborníky ekonomickou a technickou analýzu CZT a teprve na základě získaných informací bude rozhodnuto o dalším postupu,“ doplnil Dorničák.

Sateza má smlouvu do roku 2028 a chce ji dodržet

Sateza zajišťující nyní dodávku centrálního tepla v Jeseníku je součástí rakouské nadnárodní skupiny Energie AG. K rozvázání stávající smlouvy nevidí žádný důvod.

„Naše společnost má platnou smlouvu s městem do roku 2028. Dál celou věc nebudeme komentovat,“ prohlásil ředitel teplárenské společnosti Sateza Roman Macek.

Město už delší dobu zvažuje, jak vytápění bytů zlevnit. Řada lidí v panelácích odebírajících teplo z centrálního systému se totiž odpojuje a hledá levnější alternativy. Jen v uplynulém roce se jednalo o desítky domácností.

Ty shodně argumentují především vysokou cenou tepla. Jak ovšem vyplývá z údajů zveřejněných Energetickým regulačním úřadem, drží se Jeseník s cenou 551,76 koruny za gigajoule pod celostátním průměrem.

Systému centrálního vytápění hrozí kolaps

Jen samotná případná změna dodavatele tepla by nemusela zamezit dalšímu odpojování bytů, proto SBD řeší, jak cenu snížit. Loni nastínilo možnost výstavby malých kotelen například pro celý vchod panelového domu. Ty by podle jejich slibů znamenaly až třetinovou úsporu. Zatím se však dál snižuje počet bytů napojených na CZT.

„Je pouze otázkou času, kdy bude odběratelů tak málo, že se centrální vytápění jednoduše nevyplatí,“ prohlásila už před časem jesenická starostka Zdeňka Blišťanová (Jeseník srdcem).

To je stav, kterému se chce radnice za každou cenu vyhnout, pokud by totiž v budoucnu museli v Jeseníku zrušit centrální vytápění, bude podle starostky muset zajistit těmto lidem vytápění právě město.

A protože Sateza se dovolává platné smlouvy do roku 2028 a město chce skončit smluvní vztah před jejím vypršením, pravděpodobně bude muset firmě kompenzovat ušlou ztrátu. Nebo dojde ke zdlouhavým a nákladným soudům s nejistým výsledkem.

Kodaňská spalovna nedodává jen teplo. Můžete si na ní i zalyžovat:

7. března 2019