Obyvatele Jednova na Prostějovsku vylekalo sytě rudé zbarvení vody v kanalizaci.

Obyvatele Jednova na Prostějovsku vylekalo sytě rudé zbarvení vody v kanalizaci. | foto: HZS Olomouckého kraje

Obyvatele Jednova vylekala rudá voda, obarvilo ji mořidlo na obilí

  • 3
Do sytě červena se náhle zbarvila voda v kanalizaci v Jednově na Prostějovsku. Nezvyklý odstín místní obyvatele poněkud znepokojil, a tak zavolali hasiče. Ti zjistili, že „krvavou“ vodu má na svědomí čištění sudu od mořidla na obilí.

Hlášení o chemickém znečištění vody a pravděpodobném úniku neznámé látky v Jednově, místní části obce Suchdol, dostali hasiči krátce po jedenácté hodině. 

„Na místo vyjeli profesionální hasiči z Konice a dobrovolní hasiči z Jednova. Zjistili, že z místní kanalizace vytéká krvavě červená voda bez zápachu a teče celou vesnicí,“ uvedla mluvčí krajského hasičského sboru Vladimíra Hacsiková.

„Velitel zásahu proto povolal hasiče z Prostějova s chemickým kontejnerem a hasiče z Olomouce se speciálním přístrojem, který by pomohl určit, o jakou látku se jedná. Vše bylo oznámeno také zástupcům obce a pracovníkům životního prostředí,“ dodala Hacsiková.

Hasiči pro jistotu uzavřeli místní studánku

Hasiči také preventivně uzavřeli místní studánku a do pátrání po zdroji znečištění se zapojili také policisté. Ti zjistili, že vše způsobil jeden z místních obyvatel, který čistil sud od mořidla na obilí.

„Vyplachoval vodou tisícilitrový plastový sud, ve kterém se podle jeho výpovědi nacházely zhruba tři litry mořidla. Znečištěnou vodu pak vypouštěl do kanálu. Protože se nejedná o látku, která by poškodila životní prostředí nebo byla zdraví škodlivá, případ si přebere a bude řešit odbor vodního hospodářství Městského úřadu Konice,“ sdělila policejní mluvčí Miluše Zajícová.