ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Insolvence není strašák, ale možné řešení, nabádají odborníci

  • 3
Pokud někdo absolutně nezvládá svou finanční situaci, měl by podle odborníků zvážit insolvenci neboli osobní bankrot a projít oddlužením. S tím lidem pomáhají třeba v Poradně při finanční tísni v Olomouci.

„U klientů, kteří si nemohou upravit rozpočet, či jim byla nařízena exekuce, s níž nemohou nic dělat, zjišťujeme vhodnost podání osobního bankrotu. Ten případně i zpracujeme a odevzdáme soudu,“ přiblížil ředitel poradny David Šmejkal.

Od začátku roku do konce července podali lidé u olomouckého krajského soudu 567 žádostí o insolvenci. V současnosti soud eviduje v procesu insolvence přes pět tisíc lidí.

Vstoupit do procesu oddlužení s sebou nese řadu výhod, jako zastavení nárůstu dluhů, výrazné snížení exekučních nákladů a po pěti letech odpuštění zbytku dluhu.

Dlužník může mít bankovní účet

Člověk též opět může mít i účet v bance, který je mu během exekuce zabaven. Snazší bývá i hledání práce.

Přesto je v insolvenci jen menšina dlužníků. Lidé v exekuci se totiž bojí ztráty nemovitosti a celkové délky procesu, jež včetně doby schválení insolvence trvá až pět a půl roku.

„V některých případech pak člověk může mít vyšší peněžní srážky než při exekuci. Roli hraje i to, že lidé s finančními problémy se za svůj stav stydí a insolvenční rejstřík je veřejný,“ míní ředitel Institutu prevence a řešení předlužení Radek Hábl.

Většině dlužníků se však insolvence vyplatí. „Lidé mají možnost si ponechat nezabavitelnou částku, která byla v poslední době dvakrát zvýšena. A teď se uvažuje o dalším navýšení,“ podotkl Šmejkal.