Zdvihání závaží i přelézání vysoké bariéry, hasiči se utkali v drsné soutěži

  • 0
Hbitost, sílu a rychlost českých profesionálních hasičů prověřila nejtvrdší soutěž, která se konala ve čtvrtek v Olomouci. Před výškovou budovou RCO se bojovalo o titul na X. Mistrovství České republiky v disciplínách TFA. Na start se postavilo 73 závodníků.

Zkratka TFA je z anglického Toughest Firefighter Alive. Název soutěže se do českého jazyka překládá jako Nejtvrdší hasič přežije.

„Název přesně vystihuje samotný charakter sportovního klání, které je především náročné na fyzickou kondici a svým pojetím je blízké náročným podmínkám u zásahů,“ uvedla mluvčí Hasičského záchranného sboru Olomouckého kraje Lucie Balážová.

Bez ohledu na všední den a čas sledovali dramatickou soutěž plnou napínavých soubojů stovky diváků.

Hasiči závodili s dýchacím přístrojem, přilbou a v zásahovém oděvu, celková zátěž je asi 18 kilogramů. Trať byla postavena paralelně pro současný postup dvou soutěžících.

Čtyři těžké úseky s náročnými disciplínami

Po startu běželi k připravené požární stříkačce, na ni napojili dvě hadicová vedení, která následně uchopili za proudnice a rozvinuli je. Poté smotali dvě hadice, které odnesli do speciálního boxu.

Během druhého úseku si museli hasiči poradit v takzvaném Hammer boxu, kde museli celkem osmdesátkrát zdvihnout těžkou palici a udeřit do boxu. Potom tunelem pronesli dvacetikilogramové závaží tam a zpět, museli si poradit s přesunem devadesátikilové figuríny a na závěr zdolávali třímetrovou bariéru.

Ve třetí části závodníci přinesli nastavovací žebřík a opřeli ho o lešení, na které pak co nejrychleji vylezli. Potom vytáhli nahoru dvacetikilogramové závaží. Cestou do cíle ještě museli napojit proudnici na monitor.

Závěrečnou disciplínou nesmírně náročného závodu byl výstup do 18. patra výškové budovy Regionálního centra Olomouc.

Nejstarší kategorii ovládli borci z regionu

Absolutním vítězem se stal v našlapané konkurenci Pavel Kouřík z HZS Plzeňského kraje, kterému se v Olomouci pravidelně daří.

„Od loňska drží traťový rekord. I když se jej dnes nepodařilo překonat, přesto porazil všechny borce na startovní listině a vyhrál nejprestižnější kategorii A, v níž závodí hasiči od 18 do 34 let,“ řekla Balážová.

Zasloužené vítězství vydřel doslova v poslední chvíli nejrychlejším výběhem 18 pater výškové budovy. Celkem 315 schodů překonal za minutu a 40 sekund.

Kategorii B hasičů od 35 do 44 roků ovládl Zdeněk Král z HZS Pardubického kraje. Jan Šindelka ze stanice Prostějov získal 6. místo, Ondřej Šenk ze stanice Olomouc obsadil 17. pozici.

V kategorii C od 45 let výš drží dlouhodobě reprezentanti HZS Olomouckého kraje špičkové výsledky. Letos tomu nebylo jinak.

Dlouholetí soupeři Michal Přecechtěl ze stanice Olomouc a Daniel Kouřil ze stanice Zábřeh zaběhli oba vynikající časy, se kterými by mohli směle konkurovat i mnohem mladším kolegům. Vítězství si po napínavém souboji odnesl Michal Přecechtěl. Soutěž družstev ovládli hasiči Moravskoslezského kraje.