Oheň a žár ve speciálním kontejneru učí hasiče zvládat extrémní podmínky

  • 0
Plameny, hustý dým, jedovaté plyny a teploty, které jdou za hranici snesitelnosti. To vše musejí při požáru hasiči zvládnout a v těchto podmínkách pracovat, zachraňovat, hasit. Aby se na zuřící živel připravili, musí povinně absolvovat výcvik ve Flashover kontejneru.

Jde o polygon, v němž se simulují reálné podmínky při požárech v uzavřených prostorech. V regionu se nachází ve Středisku praktického výcviku Hasičského záchranného sboru (HZS) Olomouckého kraje v Hamrech na Prostějovsku.

„Profesionální i dobrovolní hasiči pozorují v trenažeru nejen rozvoj požáru a jeho chování v různých fázích, ale také nacvičují taktiku,“ uvedla mluvčí HZS Lucie Balážová.

Ročně se zde proškolí stovky hasičů z Olomouckého, Zlínského a Moravskoslezského kraje. Výjimkou ovšem nejsou ani výcviky pro hasiče ze zahraničí.

Uvnitř simulátoru hasiči studují několik jevů, které mohou při požáru v uzavřených prostorech nastat.

Kontejner simuluje skutečné podmínky při požáru

„Je to velmi psychicky i fyzicky náročné. Hasič jednoznačně prožívá požár ve Flashover kontejneru jako reálnou situaci, byť jde o řízené, kontrolované prostředí,“ sdělil ředitel prostějovských hasičů Marek Sobek.

Podle něj má hasič jedinečnou možnost vnímat prostředí, soustředit se na oheň a porozumět situaci. „V reálu to možné není, protože okamžitě musí zachraňovat osoby, eliminovat vznikající rizika,“ popsal Sobek.

Hoření je v kontejneru řízeno ventilací. „Jsme schopni vytvořit i situaci, kdy hoří i kouř, což se v uzavřených místnostech stává,“ popsal Sobek.

Jinak vnímají výcvik ve speciálním kontejneru nováčci a jinak zkušení hasiči. „Pro nováčky je to především o tom uvěřit v účinnost ochranných prostředků, které mají na sobě a taky zjistit, co jejich tělo zvládne,“ řekl.

„U starších je to hlavně o tom opakovat si nabyté zkušenosti, protože se s podobnými požáry tak často nepotkají,“ vysvětlil.

Systém vznikl ve Švédsku, kde jako první řešili, jak hasiče lépe připravit na psychicky náročné situace při požáru. Vznikl tak Flashover kontejner, který je už nezbytnou pomůckou při jejich výcviku.