- Napište nám
- Kontakty
- Reklama
- VOP
- Osobní údaje
- Nastavení soukromí
- Cookies
- AV služby
- Kariéra
- Předplatné MF DNES
Univerzitní mikropivovar se podílel na rekonstrukci nejstaršího zlatavého moku v Evropě. Vede jej Lukáš Kučera z katedry analytické chemie Přírodovědecké fakulty UP. | foto: Filip Fojtík, MAFRA
Celý článek jen pro členy
Chcete číst prémiové texty bez omezení?
„Byl jsem v roce 2017 přizván do týmu pro detailní chemickou analýzu velkého bronzového vědra, které se našlo na Pardubicku u obce Kladina. Zkoumali ho odborníci z různých oblastí, například botaniky či palynologie (archeologická metoda, jež se zaměřuje na zkoumání tvaru a stavby pylů – pozn. red.),“ uvádí Kučera.
Po důkladné analýze odebraných vzorků dospěli experti k závěru, že vědro před třemi tisíci lety sloužilo k vaření prosného piva s příměsí hořkých bylin.
Připojte se ještě dnes a získejte: