Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Petr Topič, MAFRA

Osvobození „užitečného idiota“ z kauzy solárního podvodu se vrátí k soudu

  • 0
Krajský soud v Brně bude muset znovu řešit část případu podvodu se solární elektrárnou v Prostějově-Vrahovicích. Vrchní soud v Olomouci, ke kterému se odvolal žalobce, totiž zrušil rozhodnutí, kterým soud v Brně zprostil Zdeňka Dvořáka obžaloby z podílu na podvodu.

„Vrchní soud zrušil na podnět státního zástupce celé rozhodnutí ve věci obžalovaného Zdeňka Dvořáka, věc se vrací ke krajskému soudu k novému rozhodnutí,“ potvrdila mluvčí brněnského soudu Eva Sigmundová.

V kauze jde o solární elektrárnu, která získala licenci koncem roku 2010, tedy těsně před snížením ceny za výkup elektřiny. Nebyla však hotová a nefungovala, takže podmínky pro udělení licence nesplňovala. Energii začala dodávat až v březnu 2011. Celkovou potenciální škodu vyčíslila obžaloba na 63 milionů korun, skutečně způsobenou na 8,5 milionu.

Dvořák, který působil v předsednictvu dodavatelské firmy, u soudu řekl, že vše řídil jeho nadřízený a on byl „užitečný idiot“. Státní zástupce Jiří Morava ale tvrdil, že Dvořák v závěru roku 2010 energetické společnosti zatajil, že elektrárna není funkční. Obhájce naopak uvedl, že neexistuje žádný důkaz, který by tyto závěry podložil.

V komplikované kauze jde už o několikátý rozsudek. Brněnský soud za ni poslal už v roce 2016 do vězení několik lidí včetně Dvořáka, odvolací vrchní soud na počátku loňského roku jednomu člověku trest zvýšil, u Dvořáka věc vrátil k novému projednání a u dalších tresty ponechal.

Krajský soud pak letos v únoru Dvořáka obžaloby zprostil. Soudce Michal Zámečník v odůvodnění uvedl, že soudu nezbylo než akceptovat závěry vrchního soudu. Soud také také podle něj nezjistil motiv, který by svědčil o Dvořákově pomoci k podvodu.

Z ostatních aktérů dostal 6,5 roku vězení a peněžitý trest milion korun Jiří Patyk, jednatel společnosti Mondragone, které elektrárna patřila. Soud také firmu zrušil. Bývalý zaměstnanec Energetického regulačního úřadu Jan Kourek si má ve vězení odpykat pětiletý trest, s podmínkou vyvázl revizní technik Vlastimil Dubovský.

Šéf dodavatelské firmy Zdeněk Svoboda, pod něhož Dvořák spadal, dostal osmiletý trest, a to jako souhrnný i za další solární aféru s elektrárnou v Držovicích u Prostějova.

,