ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Charita ČR

Lidé se z covidu doma zotavují rychleji, pomáhá s tím i olomoucká charita

  • 0
Rodiny pacientů, kteří se zotavují z nákazy covidem-19, se často obávají, že jim doma nedokážou zajistit potřebnou zdravotní péči. Získat odbornou pomoc přitom není těžké. Stačí získat doporučení ošetřujícího lékaře.

Domácí péče nejen že lidem nejvíc vyhovuje a pomáhá, ale navíc je hrazena ze zdravotního pojištění, upozorňuje olomoucká charita.

„Máme letitou zkušenost, že v domácím prostředí pacient rychle pookřeje a zotavení probíhá úspěšněji,“ vysvětlila Kateřina Petrželová, vrchní sestra domácí zdravotní a hospicové péče Charity Olomouc.

Zdravotní sestry, které docházejí za nemocnými, se postarají o injekce, odběry, převazy ran či péči o žilní vstupy.

„U postcovidových pacientů je někdy nutné zajistit kyslíkovou terapii až do doby, než dojde k plnému obnovení fungování plic po proběhlé infekci,“ upozornila Petrželová.

Kam se obrátit

Zájemci o domácí zdravotní či hospicovou péči se mohou obrátit na Kateřinu Petrželovou,
mobil 736 764 925, e-mail: katerina.petrzelova@olomouc.charita.cz.

Olomoucká charita navíc používá oxygenátory, které pomáhají s dýchacími potížemi a čistí vzduch od virů a bakterií. Ty jsou v hospicové péči nezbytné.

„V dnešní době jsou naše služby plně vybavené kyslíkovými koncentrátory a jsme schopni zajistit péči i o covid-19 pozitivní pacienty,“ upozornila vedoucí zdravotních služeb Charity Olomouc Leona Martinková.

„Rádi bychom povzbudili rodinné příslušníky, aby se neobávali vzít zpět domů z hospitalizace své nemocné a využili pomoc sítě charitních zdravotních služeb,“ podotkla Martinková.