Vozidla mizí i od obchodních center.

Vozidla mizí i od obchodních center. | foto: Jan Pešek, MF DNES

Zloději kradou auta se startováním na tlačítko, zvládnou to i přes zeď

  • 24
Rekordní množství aut, která se startují tlačítkem namísto otočením klíčku, ukradli tento rok zloději v Liberci. Vozidla mizí z parkovišť u obchodních center i z ulic města.

„Jen od ledna do října tohoto roku evidujeme v okrese Liberec osmnáct krádeží vozidel vybavených bezklíčovým systémem. V průběhu celého minulého roku bylo přitom v tomto okrese odcizeno pouze jedno takové auto,“ uvedl liberecký policejní mluvčí Petr Robovský.

„Zatím je předčasné říkat, že jde o trend. Uvidíme, co ukážou statistiky tak za rok,“ doplnila jej jeho kolegyně, policejní mluvčí Vladimíra Šrýtrová.

Co vlastně je bezklíčové uzamykání, potažmo startování? „Tento systém umožňuje řidiči otevírání vozu letmým dotykem kliky a spuštění motoru pouhým stisknutím knoflíku,“ vysvětlil Robovský.

Klíček se přitom nikam nezastrkává, stačí jej mít v kapse. Z něj se přenáší signál, který umožňuje auto odemknout a nastartovat.

„O tomto problému se poslední dobou hodně mluví, protože to je slabé místo těchto aut, a to napříč značkami. Automobilky zkrátka upřednostnily komfort nad bezpečím,“ prohlásil Michal Labský z liberecké firmy Secar Nord, která se zabývá zabezpečením vozidel.

V čem je riziko? „Když má auto klasický zámek a spínací skříňku, jsou k jejich překonání potřeba určité znalosti, je to obtížnější. V případě bezklíčového startování ale s takovým autem odjede i úplný blb,“ řekl Labský.

A jak zloději auta kradou?. Řidič zaparkuje auto například u obchodního centra a jde nakoupit. Mezi regály se kousek od něj pohybuje jeden ze zlodějů, který má u sebe čtečku ukrytou v kufříku, ta snímá signál klíče od vozu. Zloděj musí být blízko řidiče, protože klíček nemá velký dosah. Čtečka pak odešle signál klíče až do přístroje v rukou komplice, který čeká venku u auta.

„V tu chvíli si auto myslí, že klíček je v jeho dosahu. Lze jej tak otevřít, tlačítkem nastartovat a v klidu ujet,“ vysvětlil Labský.

Obdobně se kradou i drahá auta zaparkovaná ve vilových čtvrtích na okrajích měst, kde přebývají zámožní lidé. „Auto stojí před domem u chodníku. Zloděj přeleze plot a přiblíží se ke vchodovým dveřím. Za nimi je předsíň a v ní pověšená bunda, v jejíž kapse jsou klíče od auta. Zloděj si přes zeď načte klíček, vyšle signál k vozu a pak už stačí jen nastartovat a odjet,“ nastínil Labský.

Když motor zhasne, auto už se nerozjede

Kromě toho, že zloději musejí pracovat ve dvojici, trápí takzvaného kurýra, který odjíždí s kradeným vozem, jen jediná věc. „Jakmile motor zhasne mimo dosah signálu klíčku, třeba když dojde palivo, automobil už znovu nenastartuje,“ podotkl policejní mluvčí Robovský.

V takovém případě ale není zloděj nijak zvlášť nápadný, pokud vůz někde odstaví. Ukradené vozidlo totiž vypadá naprosto normálně. Nejsou na něm viditelná žádná mechanická poškození.

Podle policistů existuje již několik variant, které zneužití bezklíčového systému zabrání nebo výrazně ztíží jeho překonání. „Absolutní ochrana ale přesto neexistuje,“ konstatoval Labský.