Liška v díře i leguán na třešni. Záchranná stanice má za sebou rekordní rok

  • 0
Netopýři, ježci, labutě, ale také liška či leguán. Zaměstnanci záchranné stanice Archa, která spadá pod libereckou zoologickou zahradu, měli za loňský rok rekordní počet přijatých, ošetřených a vypuštěných zvířat ve své historii.

Jejich počet se dostal přes tři tisíce, konkrétně na 3 033. To je více než dvojnásobek běžného průměru, který záchranná stanice ročně přijme.

Toto dvojnásobné navýšení počtu bylo způsobeno zejména zásahy u mimořádně početných kolonií invazních netopýrů hvízdavých.

„Koncem léta jsme na dvanácti různých místech v Libereckém kraji odchytili celkem 1 524 netopýrů. Nejvíce jich bylo nalezeno v panelovém domě v Jablonci nad Nisou, kde jsme v jediném pokoji našli 499 kusů,“ řekla Ivana Hancvenclová, vedoucí stanice.

Další velký záchyt netopýrů proběhl také jako již tradičně v Krajské nemocnici Liberec, kde hledalo úkryt 449 těchto hmyzožravých letounů.

Rekordně bylo také výjezdů k odchytům - celkem 539. Zpět do volné přírody se podařilo navrátit 69 procent přijatých zvířat.

Nezvykle mnoho ježků i rorýsů

Neobvykle vysoký počet zvířat v nouzi pracovníci Archy zaznamenali například u ježků, kterých přijali 146, nebo ptáků rorýsů obecných. Rorýsi byli nejčastějšími pacienty stanice na konci července, kdy venkovní teploty v Česku často přesahovaly třicet stupňů Celsia.

„Rorýsi totiž často hnízdí v mezerách pod střechami a při vysokých teplotách se plechy na střechách natolik rozpálí, že mladí rorýsi, přestože ještě nejsou letuschopní, vyskočí ven a dopadnou na zem. K nám do péče se tak dostalo 71 jedinců tohoto druhu,“ vysvětlila Hancvenclová.

Dalšími zvířecími pacienty byli například i tři labutí sourozenci, kteří utrpěli vážná zranění po kousnutí neznámou šelmou. „Měli rány a stržené velké plochy kůže na různých místech těla. Denní ošetřování naštěstí snášeli velmi dobře a rány se po měsíci zhojily natolik dobře, že labutě mohly být vráceny zpět do přírody,“ přiblížila případ vedoucí stanice.

Vyléčena byla také dospělá labutí samice, kterou neznámý pachatel postřelil na Markvartickém rybníce v Jablonném v Podještědí.

Skruže museli zabezpečit

Dalším zajímavým případem byla záchrana mláděte lišky, které zapadlo do meliorační skruže na louce pod vrchem Javorník. „Skruž byla bez jakéhokoliv zabezpečení, navíc skrytá v křoví a v úrovni s terénem. Další podobně nebezpečné skruže jsme našli v okolí. Spolu s liščetem leželo v této pasti též uhynulé srnče. Situaci jsme zdokumentovali a předali podnět na Magistrát města Liberec, který přiměl majitele pozemku skruže zabezpečit,“ doplnila Hancvenclová.

Asi nejexotičtějším druhem, kterému v Arše v loňském roce pomohli přežít, byl podle Ivany Hancvenclové leguán zelený.

Přes čtyři sta netopýrů obsadilo chodbu nemocnice. Rekord, míní ochránci

„Dostali jsme telefonát, že nějaká exotická ještěrka okusuje třešně na zahradě jednoho rodinného domu v Horním Hanychově. Odchyt nebyl úplně jednoduchý, protože leguán šplhal na nejvzdálenější tenké větve mimo umístěnou odchytovou síť. Nakonec se nám ho podařilo ulovit a dočasně jsme ho ubytovali u nás v Arše. Majitel se o leguána později přihlásil a byl značně překvapený, že zvíře přežilo v dobré kondici několik týdnů na útěku. V tu dobu se totiž noční teploty pohybovaly dlouhodobě kolem pěti stupňů Celsia, takže už nedoufal, že by se jeho mazlíček mohl najít živý,“ popsala neobvyklý případ s dobrým koncem vedoucí stanice.