Strom roste na soukromé zahradě.

Strom roste na soukromé zahradě. | foto: Město Liberec

Liberec našel vánoční strom. Na náměstí ho hasiči přivezou, až nebude provoz

  • 0
Letošním vánočním libereckým stromem je smrk ztepilý z ulice České mládeže. Ze zahrady soukromého majitele ho na náměstí k radnici převezou dobrovolní hasiči. Stane se tak v pátek 17. listopadu, v den státního svátku, kdy je ve městě menší dopravní provoz.

Také letošní smrk bude zkrácený na tradičních 14,5 metru, což je výška, která umožňuje zajistit dostatečnou stabilitu. Na tuto délku je určený také podzemní stojan na náměstí Dr. E. Beneše. Každý strom se z bezpečnostních důvodů zkracuje na tuto velikost.

Po ukotvení čeká smrk zdobení. Letos ho zkrášlí designová výzdoba v podobě herrnhutských hvězd vhodných pro venkovní dekoraci.

„Ty jsou světelné, ale zároveň fungují i jako denní ozdoby. Na stromě bude jedna žlutá vrcholová hvězda o průměru 130 centimetrů, 15 hvězd žlutobílých, speciálně vyrobených pro Liberec, o průměru 70 centimetrů a dalších 20 bílých hvězd o velikosti 40 centimetrů. Toto bude doplněno třemi druhy venkovních světelných stringů, řetězů,“ upřesnila mluvčí libereckého magistrátu Jana Kodymová.

Náměstí v Liberci zdobí statný smrk, cestu mu zkřížili nezodpovědní řidiči

Strom stráví na náměstí 50 dní, tedy od 17. listopadu do Tří králů. „Co se týká výběru vánočního stromu, nabídky dostáváme od obyvatel Liberce i dalších obcí v průběhu roku,“ dodala Kodymová.

Slavnostní rozsvícení vánočního stromu naplánovalo město na pátek 24. listopadu. Program akce začne v 16.15 hodin na náměstí před historickou radnicí. „Samotné rozsvícení pak nastane v 17 hodin,“ řekla Kodymová.

17. listopadu 2022