Cenu Thálie pro činoherní herečku získala Veronika Korytářová za výkon v...

Cenu Thálie pro činoherní herečku získala Veronika Korytářová za výkon v představení Burian libereckého Divadla F. X. Šaldy. (8. října 2022) | foto: Jakub Stadler, MAFRA

Liberecké Divadlo F. X. Šaldy slaví. Thálii dostala Korytářová i Bárta

  • 1
Velkým úspěchem skončilo letošní předávání Cen Thálie pro Divadlo F. X. Šaldy v Liberci. V kategorii Činohra – Ženský výkon získala ocenění herečka Veronika Korytářová za roli krále komiků Vlasty Buriana v Dianiškově hře Burian. Hostující sólista Martin Bárta je laureátem Ceny v kategorii Opera – Mužský výkon.

Bárta porotu oslovil svou rolí Jaga v klasické Verdiho opeře Otello, kterou režíroval Oldřich Kříž.

Veronika Korytářová je dlouholetou členkou činoherního souboru DFXŠ, vytvořila řadu ikonických rolí, jakými byly například Margareta v Kočce na rozpálené plechové střeše, Mefistofeles ve Faustovi a další. K jejím hereckým přednostem patří mimořádný smysl pro ostrý střih a ironii.

Za roli Buriana obdržela na začátku tohoto roku nominaci na Cenu divadelní kritiky za rok 2021 v kategorii Ženský herecký výkon roku, a zároveň byl Burian Tomáše Dianišky nominován na Hru roku.

Jeden z nejvyhledávanějších a nejúspěšnějších českých barytonistů Martin Bárta se před hostováním v opeře Otello ukázal v titulní roli Nabucca v roce 2015. Jeho začátky na scéně divadla F. X. Šaldy ovšem spadají do roku 1994, kdy se libereckému publiku představil jako Giorgio Germont v opeře La traviata. Ceny Thálie se předávaly v sobotu večer.