Ludvík Berousek u soudu v České Lípě (21. ledna 2019)

Ludvík Berousek u soudu v České Lípě (21. ledna 2019) | foto: Ota Bartovský, MAFRA

Udělali ze mě vyvrhela, zlobil se u soudu Berousek. Zvířata chce dát státu

  • 53
O řadu zakázek přišel Ludvík Berousek kvůli tomu, že ho společnost odsoudila kvůli kauze nelegálního zabíjení tygrů a obchodu s částmi jejich těl. Alespoň to tvrdil u soudu v České Lípě. Zvažuje proto, že všechna stávající zvířata převede na stát.

Projednávání kauzy spěje k závěru u Okresního soudu v České Lípě. Závěrečné řeči by mohly zaznít už na příštím líčením nařízeném na konec května. 

Soudkyně v úterý dočetla výpovědi posledních svědků, poslední listinné důkazy a přehrála většinu odposlechů. V případu jsou tři obvinění, mezi nimi je i provozovatel zooparků u Prahy a Doks na Českolipsku Ludvík Berousek. Vinu odmítá, podle něj má věc nepříznivý vliv na jeho chov, a zvažuje, že všech 200 zvířat nabídne zdarma státu.

Uvedl, že lidé, co ho měli za kapacitu, jej dnes mají za nejhoršího člověka na světě. „Ze mě udělali největšího vyvrhela v lidské společnosti,“ řekl v úterý osmašedesátiletý Berousek novinářům. 

Berousek přišel o natáčení i vystupování v muzikálu

Vadí mu, že ho veřejnost odsoudila dříve, než rozhodl soud. Přišel i o několik filmových natáčení či vystupování v muzikálu Carmen. „Hrál jsem tam se synem, měli jsme tam takovou maringotku, kouzelnickou show. Do maringotky vlezla Lucie Bílá, zmizela a místo ní tam byl bílý lev. Dvacet lvů se vystřídalo za těch 11 let,“ uvedl Berousek. 

To, že přišel o zakázky, má podle něj značný vliv i na zajištění dostatku peněz pro potřeby zvířat. To je důvodem, proč zvažuje, že je nabídne zdarma státu.

Berousek se před soudem hájí tím, že žádný zákon neporušil a na jím chované šelmy se nevztahuje stejná ochrana jako na ty z volné přírody. Takové nikdy neměl, dodal.

Berousek prý nevěděl, co se s těly děje

Za neoprávněné nakládání s chráněnými zvířaty hrozí jemu i dalším dvěma obžalovaným trest do pěti let vězení. Podle obžaloby šlo o organizovanou skupinu. 

Berousek mrtvé tygry dodával ke zpracování šestatřicetiletému preparátorovi Miloši Hrozínkovi, tvrdí obžaloba. Hotové produkty zpracované z tygřích těl prodával Xuan Vu Le, mimo jiné v pražské tržnici Sapa, uvedl státní zástupce. Podle zjištění policie preparátor tygří těla zpracovával na masox nebo například tygří víno, které jsou ve vietnamské komunitě žádané, a proto dobře zpeněžitelné.

Berousek znal jen Hrozínka a tvrdí, že nevěděl, co se dělo s mrtvými těly šelem. Uhynulá zvířata mu dával k preparaci, pokud se dala kůže zachránit. Vše bylo podle něj legální. Hrozínek mu měl jen uschovat kůži a maso mělo sloužit jako krmení pro ryby či slepice. 

Porušení zákona odmítají i Hrozínek a Vietnamec, který k soudu nechodí. V případu jsou posuzovány tři úhyny tygrů z loňska. Obžalovaní odmítají, že by je zabili, aby z toho měli finanční prospěch. U preparátora našli policisté mrtvého tygra střeleného do oka a krku, aby střela neporušila cennou kůži. Šlo o samce, který zabil tři samice.

21. ledna 2019