Jezdec odcválal z náměstí, stěhuje se kvůli natáčení velkofilmu

  • 0
Na jeden měsíc opustila socha Jezdec od Michala Gabriela nároží liberecké radnice. Z centra města se přesunula do vratislavického Zámeckého parku kvůli americkým filmařům, kteří náměstí obsadí.

Socha váží bezmála 300 kilogramů a měří zhruba dva a půl metru. Na náměstí stála od poloviny června a Liberec ji má zapůjčenou na jeden rok.

O stěhování se vědělo už v době její instalace.

„Od pondělí se na náměstí u radnice zabydlují filmaři. Bude se tu točit americký velkofilm. Z toho důvodu sochu půjčujeme a stěhujeme přibližně na měsíc do Vratislavic nad Nisou. Jsme rádi, že i vratislavický park bude oživen takovou krásnou sochou a po měsíci se nám vrátí zpátky na náměstí,“ uvedla mluvčí liberecké radnice Jana Kodymová.

Nové umístění těší i kurátorku výstav soch na náměstí Jitku Mrázkovou.

„Hledali jsme důstojné místo někde v centru města, ale kvůli natáčení je to velmi složité. Zvažovali jsme místo před galerií, ale kvůli ukotvení sochy bychom museli vrtat, a to tam nejde. Zvolili jsme tak Vratislavice, neboť tamní park je pro sochu důstojný,“ zmínila Mrázková.

Snímek, který v ulicích Liberce budou filmaři natáčet, zatím nese pracovní název Bosco. Podle spekulací na internetu by však mohlo jít o druhý díl nové marvelovské série Spider-Mana.